“Našli smo jedno drugo” u petak u Mojkovcu

Piše: Objavljeno: 21/09/2023
featured image

Promocija zbirke pjesnikinje i uspješne preduzetnice Edite I. Dautović ” Našli smo jedno drugo”, nakon promocije u više crnogorskih gradova, 22. septembra održaće se i u Mojkovcu u Centru za kulturu” Nenad Rakočević.


Na večeri će, pored autorke, govoriti: književnice Vesna Kljajić i Milanka Aranitović Rakočević.Moderator večeri biće prof. književnosti Veljko Dedejić. Muzičkim segmentom veče će upotpuniti flautistkinja Vilka Vučinić i gitarista Mićo Minić.

Zbirka je objavljena u izdanju Spirit Art Montenegra iz Podgorice, a i podržana je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Zbirka je ranije promovisana u prepunoj Multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović, 23.marta 2023.godine, dok je 18. aprila predstavljena i beogradskoj publici u “Teatru Levo“, gdje se tražilo mjesto više. Promocija je održana krajem aprila i u Prijepolju, u organizaciji Doma kulture Prijepolje, u rodnom gradu autorke gdje su sugrađani i publika tražili dodatne stolice da bi prisustvovali promociji. U Nikšiću, knjiga je promovisana u organizaciji JU Narodne bibliotek Njegoš u okviru manifestacije Noć knjige, priča koja traje.

U prepunoj sali Hotela Zeta održano je pjesničko veče Edite I. Dautović na kojem je promovisana zbirka “Našli smo jedno drugo” u organizaciji Kulturno-inforativnog centra Danilovgrad „Bijeli Pavle“.

U petak veče, u Mojkovcu će se održati promocija zbirke pjesama ‘Našli smo jedno drugo”, u organizaciji Kulturnom centru Mojkovac.

– Naslov nove zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović na izvjestan način otkriva njenu osnovnu tematiku, inspirativnu zaokupljenost i misaone sadržaje, koji uglavnom dominiraju i predstavljaju poetesin odnos prema unutrašnjem (etičkom, psihološkom, emotivnom) i spoljašnjem (fizičkom, istorijskom i društvenom) svijetu. Napisane pretežno u prvom licu („Pišem“), pjesme u slobodnom i nekoliko njih u vezanom stihu nadahnuto i autentično ilustruju, odnosno predstavljaju taj odnos, zapažanje i doživljavanje svekolikog svijeta, koje je iskazano kroz intimno-ispovjedne („Ljubav“), porodične („Tebi, majko“), zavičajne („Prijepolju“) i druge poetske slike opšteg karaktera – kaže dr Milutin Đuričković.

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019) i „Našli smo jedno drugo“ (2023).

Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Radovi su joj takođe objavljivani i na raznim online platformama i časopisima širom regiona, kao i zastupljenost u svjetskim antologijama.

Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022). Poema “Ofelijine suze” prevedena je na više stranih jezika.


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content