Na Štuocu ne fali snijega, nedostaju staze kojih je nekad bilo

Piše: Objavljeno: 05/02/2024
featured image

Da li ste znali da je Olimpijski centar „Jahorina“ od ove godine opremljen savremnim sistemom za vještačko osnježavanje koji pravi snijeg i na temepraturama do 10°C. U Crnoj Gori nemamo ni onaj “primitivni” za koji su potrebne niske temperature. Mi volimo da čekamo da padne snijeg. Ali šta kad naiđe godina poput ove, kad ni u našim “najelitnijim” planinskim centrima nema snijega, ni za sankanje, ali zato naraste cijena kačamaka i do 30 eura, sa sve pogledom na zelene ski staze.

Ipak, ima jedno mjesto. Žabljačanin Dane Novosel šalje nam fotografije i snimke sa Štuoca. Tamo više nećete naći ni uređene staze, ni ski liftove, istina ima jedan koji je ugašen prije skoro dvije decenije, ali tamo ćete naći snijega u izobilju.

“Ima ga između 50-80 cm, a negdje i do metra”, kaže Dane, koji je ovih dana motornim sankama obilazio područje Štuoca i žalio za ovim dijelom Durmitora koji ni ovo zime nije “izdao”, za razliku od mnogih djelova Crne Gore.“Prošao sam nekadašnjom stazom koja se zvala “Rezana glavica” (1750 -2000), ovdje se čitav januar moglo skijati. To je bila staza za spust. Ovdje kroz šumu mogu da se naprave još dvije staze u dužini i do 1.800 metara. U toj šumi se snijeg dugo zadržava”, objašnjava Dane koji je inače turisitički radnik sa Žabljaka, poznat i po tome što kao volonter nerijetko obilazi zavijana područja i pomaže ljudima u snijegom odsječenim selima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content