Mulešković: Skupoća ne popušta ni u 2024

Piše: Objavljeno: 08/01/2024
featured image

Skupoća ne popušta. Nova godina je počela poskupljenjima. Cijene životnih namirnica iz dana u dan rastu. Svjedočimo da su brojne životne namirnice skuplje u Crnoj Gori nego u najrazvijenijim državama Evrope. Nadležni državni resori su nas sve vrijeme uvjeravali da su oni nemoćni, nakon čega se nametalo pitanje – ko može da reaguje i zaštiti građane od cjenovnih udara ukoliko to država ne može.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković odgvora na konretno pitanje CdM-a – Može li država da reaguje i zaustavi nekontrolisani rast cijena životnih namirnica u Crnoj Gori?

Mulešković je jasan – država može i mora da reaguje.

“Kada govorimo o cijenama životnih namirnica, činjenica je da one stagniraju na globalnom nivou i da bi to trebalo da se prelije na Crnu Goru, ali je veoma teško prognozirati jer nacionalne polike mogu da dovedu do povećanja ili smanjenja određenih cijena. Treba naglasiti da Crna Gora jedina nije imala pakete mjera i podrške u borbi protiv inflacije i samim tim smo najviše i osjetili udar same inflacije”, navodi Mulešković.

Podvlači da država može u značajnoj mjeri da utiče na cijene.

“Stupa na snagu Zakon o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, koji se primjenjuje od 9. januara i biće regulisana pitanja u vezi međubankarskih naknada, ali će bit i ograničene visine naknada koje se naplaćuju prilikom izvršenja platnih transakcija. Kako dolazi do smanjenja platnih transakcija od strane privrednika, nadao sam se da će CBCG i ministarstva komunicirati sa privredncima da se ta razlika smanjenja njihovih troškova opredijeli da se dodatno utiče na smanjenje cijena. Možda bi trebalo da se dijalog po ovom pitanju podstakne sa privredom”, smatra on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content