Mujović: U Ministarstvu energetike i rudarstva odlučni da doprinosu ekonomskom jačanju Crne Gore

Piše: Objavljeno: 16/06/2024
featured image

Foto: gov.me

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastaće se u ponedjeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate, saopštili su iz Mujovićevog resora.

Iz Ministarstva navode da je pitanje Bilećkog jezera kompleksno i da nije riješeno više decenija, a namjera Mujovića je da se sve sporne tačke rješavaju fazno i u okvirima najboljih scenarija za Crnu Goru, u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom.

-Uporedo sa Bilećkim jezerom Mujović sa ministarkom rada i socijalnog staranjaNaidom Nišićradi na iznalaženju optimalnog rješenja još jednog naslijeđenog problema koji se odnosi na bivše radnike Rudnika Boksita. Zbog nepovezanog radnog staža i zaostalih dugovanja radnici su blokirali ulaz u rudarsku jamu i onemogućavaju rad tri likvidne crnogorske kompanije – navodi se saopštenju.

Ističe se da Mujović vodi intenzivnu aktivnost za osiguravanje održive budućnosti Željezari Nikišić, pa se već 20. juna očekuje dolazak visoke delegacije renomirane kompanije Duferco i susret sa Premijerom Spajićem.

– Zaposleni u Željezari i njihova budućnost će biti u posebnom fokusu, ali i perspektiva za pokretanje novih pogona u Željezari i otvaranje mogućnosti za uposlenjem dodatne radne snage – stoji u saopštenju.

Da su međunarodne aktivnosti ministra Mujovića urodile plodom, dodaju, pokazuje i pismo namjere koje je uputila norveška kompanija NTE Energy, koja je primarni proizvođač obnovljive energije u sjevernoj Norveškoj.

– Kompanija upravlja s 19 hidroelektrana u potpunom vlasništvu i nekoliko elektrana u djelomičnom vlasništvu, doprinoseći ukupnoj proizvodnji od 4.100 GWh. Namjera NTE Energy je da ulaže u obnovljive izvore u Crnoj Gori kako bi se, kako su naveli, podstakao ekonomski rast i Crna Gora pozicionirala kao odgovoran globalni igrač u prelazu na čistu energiju. Njihovi planovi se odnose na potencijal vode, vjetra i sunca a, kako su naglasili, projekti će se pridržavati rigoroznih ekoloških standarda i služiti kao platforma za razmjenu znanja između Norveške i Crne Gore – naveli su iz Ministarstva.

Istakli su da je Ministarstvo energetike i rudarstva snažno posvećeno prosperitetu Crne Gore i kreiranju ambijenta koji će doprinijeti ekonomskom snaženju naših građana.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)