Mugoša: Obezbijediti besplatnu užinu i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija

Piše: Objavljeno: 26/12/2023
featured image

Foto: SD, arhiva

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i predsjednik poslaničkog kluba SD u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša predložio je set zaključaka uz Predlog zakona o budžetu za sljedeću godinu.

On je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da kroz izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja (MOP, tuđa njega i dr.), imajući, kako je kazao, u vidu značajan porast troškova života i izuzetno male iznose navedenih davanja koji se kreću za pojedince nešto više od 80 eura, piše Pobjeda.

Takođe, Mugoša je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da sprovede neophodne aktivnosti u pravcu izrade strategije demografskog razvoja, strategije borbe protiv siromaštva, kao i u pravcu realizacije besplatnog prevoza učenika i besplatne užine za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

– Sredstva za sprovođenje navedenih aktivnosti, u skladu sa dinamikom realizacije, predložio sam da se obezbijede ne kroz dodatne teoškove već kroz racionalizaciju određenih budžetskih izdataka (ugovora o djelu, rashoda za administrativni materijal, konsuktantske usluge i sl…). Podsjećam da su navedeni zaključci na moj predlog usvojeni u Skupštini i krajem prošle godine, ali nažalost u 2023. godini nisu realizovani – kazao je Mugoša.

On je predložio i zaključak koji se, prema njegovim riječima, odnosi na ispravljanje nepravde prema jedinoj kategoriji zdravstvenih radnika sa završenim odgovarajućim integrisanim akademskim studijama zdravstvene struke (farmaceutima) koja nije uvrštena u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čime je vrijednost koeficijenta njihove zarade ostala na mnogo nižem nivou u odnosu na ostale kategorije zdravstvenih radnika koje su uvrštene u navedeni Zakon.

U tom cilju, poslanik SD-a je predložio da Skupština Crne Gore zaduži Vladu da kroz dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru uvrsti u Zakon farmaceute i definiše vrijednost korficijenta njihove zarade na pravedan, odnosno adekvatan način.

U cilju omogućavanja da Skupština bude u kontinuitetu upoznata sa dinamikom realizacije kapitalnih projekata, uz pregled utrošenih sredstava i sprovedenih aktivnosti po projektima, čime će se, između ostalog, unaprijediti njena nadzorna uloga i posredno omogućiti veći stepen kvaliteta realizacije kapitalnih projekata u narednom periodu, Mugoša je predložio da Vlada Crne Gore kvartalno izvještava Skupštinu Crne Gore o stepenu izvršenosti i aktivnostima koje se sprovode na realizaciji kapitalnog budžeta definisanog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content