Mugoša: Inflacija nije samo posljedica uvezenosti nego strukturne ranjivosti crnogorske ekonomije

Piše: Objavljeno: 21/12/2022
featured image

Foto: Jutjub/Skupština Crne Gore

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ukazao je na manjkavosti budžeta za narednu godinu.

On je kazao da je prvo pitanje da li je budžet više potrošački ili razvojni.

– Oko sedam odsto budžeta čine kapitalni izdaci. Od ukupnog budžeta od 2,8 milijardi eura, sedam odsto je kapitalni budžet, tako da on definitivno ima više obrise potrošačkog nego razvojnog – rekao je Mugoša.

Poslanik SD-a je poručio da je lako prazniti budžetsku kasu, a da je teško puniti, piše Pobjeda.me.

– U tom smislu, ako pogledamo strukturu budžetskih prihoda, osvrnuću se na kategoriju koja dominantno čini tu strukuturu – porez na dodatu vrijednost. Kategorija koja je predviđana na nivou od 960 miliona eura, međutim dovodi se u pitanje realnost projekcije te kategorije jer smo prije nekoliko mejseci usvojili drugi rebalans za ovu godinu i da je po njemu planirano 814 miliona od poreza na dodatu vrijednost a za sljedeću 960 miliona – ukazao je Mugoša pitajući se da li je realno da se može do toliko povećanja doći kod poreza na dodatu vrijednos ako u obzir uzmemo činjenicu da ono nije, kako je rekao, rezultat novih razvojnih projekata ili novog otvaranja novih radnih mjesta – već rezultat ogromne stope inflacije.

On je ukazao i na to da je Monstat na kraju novembra monstat iznio podatak da je godišnja inflacija 17,5 odsto.

– Inlfacija velikim dijelom, kako se često može čuti, jeste uslovljena ratnim dešavanjima i uvezena velikim dijelom, ali ako uporedite podatke iz zemalja Evropske unije, gdje je inflacija oko 10 do 12 odsto, kod nas je mnogo veća – što znači da ona nije samo posljedica uvezenosti, nego i strukturne ranjivosti crnogorske ekonomije ali i nekih mjera koje su se donijele u crnogorskom parlamentu koje su takođe uticale na povećanje cijena – podvukao je Mugoša.

On je kazao da se nada da cijene više neće rasti jer je ovakvo stanje “više nenormalno”.

– Ako smo sa svim tim faktorima 815 miliona eura prihoda od PDV-a, a nadam se da očekujemo da cijene neće dodatno rasti – jer je ovo sa tog aspekta više nenormalno, da li je realno da možemo doći do 960 miliona eura? Volio bih, jer nam od toga zavisi finansiranje rashodne strane ali u ovom trenutku moramo biti svjesni da je to upitna kategorija u budžetu – istakao je Mugoša.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content