Monstat: Inflacija u septembru 1,4 odsto

Piše: Objavljeno: 17/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su, u odnosu na avgust, bile u prosjeku više 1,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Kako navode, potrošačke cijene su u septembru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 16 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama odjeća, mlijeko, sir i jaja, povrće, cipele i ostala obuća, voće, meso, frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu, čvrsta goriva”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do septembra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 11,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u septembru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 8,8 odsto, ostala dobra i usluge 3,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića dva odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i rekreacija i kultura po 0,6 odsto, zdravlje 0,2 odsto i obrazovanje 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama restorani i hoteli 5,2 odsto i prevoz 0,4 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content