Monstat: Inflacija u avgustu 0,2 odsto

Piše: Objavljeno: 16/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su, u odnosu na jul, bile u prosjeku više 0,2 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u avgustu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 15 odsto.

,, Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama čvrsta goriva, povrće, usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, vazdušni prevoz putnika, meso, voće, kancelarijski i pribor za crtanje “, saopšteno je iz Monstata.

Kako navode, potrošačke cijene su u periodu od januara do avgusta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 11,1 odsto.

,, U avgustu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 4,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,4 odsto, rekreacija i kultura 1,1 odsto, zdravlje 0,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i komunikacije po 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad cijena je zabilježen u grupi prevoz 5,7 odsto, odjeća i obuća 2,7 odsto, ostala dobra i usluge 0,2 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Vijesti
Skip to content