Ministarstvo finansija: Reformama do boljeg standarda građana

Piše: Objavljeno: 11/02/2024
featured image

 

Tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Novicom Vukovićem, posvećeno i intenzivno nastavlja rad na poboljšanju životnog standarda građana, uz odgovorno upravljanje javnim finansijama, saopšteno je iz tog resora.

„U prvih 100 dana rada, odmah je omogućeno finansiranje rasta najnižih penzija na 450 eura i redovno usklađivanje ostalih, a predstojećim reformama obezbijediće se povećanje minimalne i prosječne zarade“, navodi se u saopštenju.

U toku je, kako su najavili, priprema Fiskalne strategije Crne Gore i Smjernica makroekonomske i fiskalne politike, koji će prepoznati ključne reformske procese i postaviti srednjoročni okvir ekonomskih tokova.

Prioriteti Ministarstva su, između ostalog, kreiranje održivog fiskalnog i makroekonomskog okvira – dostizanje suficita tekuće potrošnje u periodu od ove do 2026. godine, nastavak smanjenja neproduktivnih rashoda i povećanje budžetskih prihoda, te kreiranje pretpostavki za dinamičniji ekonomski rast, kroz podršku razvojnim projektima.

„Podsjećamo da je jedan od prvih i važnih koraka Ministarstva finansija bio budžet za ovu godinu, kreiran na održiv i najodgovorniji mogući način, u odnosu na aktuelne i zatečene okolnosti, a koji, uz optimizaciju troškova, ima i razvojni karakter“, navodi se u saopštenju.

Dakle, u kratkom roku, kako su objasnili, završen je rebalans budžeta za prošlu godinu, kako bi se servisirale sve planirane obaveze za tu godinu, a pravovremeno je pripremljen i ovogodišnji budžet.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content