Meta naočare čitaju i prevode umjesto vas

Piše: Objavljeno: 15/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Rej-Ban pametne naočare će sada koristiti softver Meta AI virtuelnog pomoćnika tako da korisnici mogu da razgovaraju sa svojim pametnim naočarima i postavljaju pitanja o tome šta gledaju.

U Americi i Kanadi, Rej-Ban Meta pametne naočare su dobile uvođenje multimodalne AI tehnologije sa softverom pod nazivom „Meta AI virtuelni asistent”. Sa multimodalnom vještačkom inteligencijom — što znači generativnu vještačku inteligenciju koja može da obrađuje upite koji uključuju više od jednog medija — uređaj može bolje da odgovori na upite na osnovu onoga što korisnik gleda.

„Recimo da putujete i pokušavate da pročitate meni na francuskom. Vaše pametne naočare mogu da koriste ugrađenu kameru i Meta AI da prevedu tekst umjesto vas, dajući informacije koje su potrebne bez potrebe da vadite telefon ili buljite na ekranu”, objasnili su predstavnici Mete.

Uređaj prvo fotografiše ono što korisnik gleda, a zatim AI koristi obradu zasnovanu na oblaku da bi pružila odgovor na upit, isporučen govorom, kao što je „koju vrstu biljke gledam?“

Meta je prvi put istražio integraciju multimodalne vještačke inteligencije u Rej-Ban Meta pametnim naočarima u ograničenom izdanju u decembru 2023. godine. Testirajući utvrđeno je da naočare mogu da opišu vrstu mačke, na primjer, i njene karakteristike na slici snimljenoj kamerom.

Ali vještačka inteligencija je naišla na probleme da tačno identifikuje vrste biljaka koje pripadaju i borila se da ispravno identifikuje mrmota u dvorištu svog susjeda. Da razjasnimo, virtuelni asistenti sa vještačkom inteligencijom nisu ništa novo, to su već postojeći asistenti koje koristimo i koji svi pružaju pametne odgovore na upite na prirodnom jeziku. Ali, suština Meta AI u Rej-Ban pametnim naočarima je njegova multimodalna funkcionalnost – sposobnost spajanja i obrade podataka sa više senzorskih modula, prenosi rtcg.me.

Obučeni da identifikuju obrasce u različitim tipovima unosa podataka kroz više neutralnih mreža — kolekcije algoritama za mašinsko učenje raspoređenih da oponašaju ljudski mozak — multimodalni AI mogu da obrađuju ulazne podatke iz teksta, slika, zvuka i još mnogo toga. U pametnim naočarima, to znači da vještačka inteligencija može da shvati svijet koji nosilac posmatra kombinovanjem senzora na naočarima sa ovim neuronskim mrežama. Kao rezultat, sistem može odgovoriti na sofisticiranije upite i ponuditi pametnije kontekstualne informacije, piše Live Science.

Ali, u slučaju Rej-Ban Meta uređaja, AI mora da pređe izvjesnu udaljenost prije nego što se susretne sa mogućnostima AI obrade koje se nalaze u najnovijim pametnim telefonima; ovi imaju koristi od snažnijih čipsetova i fuzije ugrađenih senzora – gdje se podaci uzimaju sa više senzora i obrađuju zajedno, na primjer da bi se ponudilo prepoznavanje scene u aplikacijama kamere, omogućavajući inteligentno podešavanje osvjetljenja i balansa boja, ili kombinovanje podataka sa termometara i optičkih senzora u pametnim satovima kako bi pružili bolje povratne informacije o svom vježbanju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content