Automobili već od jula moraju da imaju automatski ograničavač brzine

Piše: Objavljeno: 31/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, Pixabay

Svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji za nekoliko nedjelja moraće da budu opremljeni obaveznim „suvozačem“ – sistemom „inteligentne pomoći pri brzini“ (ISA).

Radi se o automatskom ograničavaču brzine, koji će neprestano pratiti brzinu vozača u odnosu na postavljena ograničenja brzine, koristeći kombinaciju GPS tehnologije i kamera sposobnih da prepoznaju saobraćajne znakove.

Nakon prekoračenja dozvoljene brzine, vozač će dobiti zvučni signal ili svijetlo upozorenja koji ga upozoravaju na prekršaj, prenosi rtcg.me.

Ukoliko vozač zanemari upozorenja, ISA sistem može preduzeti dodatne mjere kojima bi prisilio vozilo da uspori, od automatskog smanjenja snage vozila, do povećanje otpora pedale gasa. Međutim, vozač može da nadjača sistem snažnijim pritiskom na papučicu gasa ili ga jednostavno deaktivira kad pokrene automobil.

Stalno praćenje sistema može potencijalno povećati stres za vozače, kaže Žerar Tertolen psiholog u saobraćaju za belgijski 7sur7.

“Potreban je samo kratak trenutak nepažnje da biste malo prekoračili ograničenje brzine. Kada vas na to uporno podsjećaju, uz zvučni signal, to zaista može biti nevjerovatno iritirajuće,“ rekao je on.

Evropska unija naglašava da je primarni cilj ovog sistema usklađivanje sa planom „Vision Zero“, koji ima za cilj da eliminiše smrtne slučajeve na putevima u Evropi do 2050.

Procjene pokazuju da bi uvođenje ISA sistema moglo da smanji broj smrtnih slučajeva na putevima unutar EU za 20%.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)