Marija ANDRIĆ: Uz veliku volju i puno truda, rezultati moraju doći

Piše: Objavljeno: 07/06/2021
featured image

Iako je svijet u početnoj fazi pandemije na neko vrijeme „stao”, poslovi nijesu smjeli to da dozvole. Prelazak na online poslovanje je odavno postao trend i obaveza svih da se prilagode novom načinu rada. Marija Andrić, magistrica ekonomije, iz Podgorice, odlučila je da iskoristi ovaj rastući trend u poslovanju, te da uprkos situaciji pokrene online platformu odradi.me, kako bi pružila priliku malim biznima u Crnoj Gori da promovišu svoje usluge i djelatnosti.

O kakvoj platformi se radi i o čemu smo sve razgovarali sa Marijom, pročitajte u nastavku intervjua koji slijedi…

Možete li nam reći nešto više o sebi?

Moje ime je Marija Andrić. Imam 26 godina i završila sam Ekonomski fakultet u Podgorici. U narednih mjesec dana ću postati i magistar ekonomije sa završenih 5 godina na istom fakultetu, na smjeru Javni sektor. Odradila sam dvije razmjene učenika za vrijeme svog školovanja u Americi – Koloradu i u Pragu, Češkoj. Odlučila sam se da pokrenem svoj biznis – online platformu odradi.me, o čemu će biti više riječi u nastavku.

Kada i kako ste se odlučili da pokrenete portal, odnosno platformu odradi.me?

Obzirom da spadam u mlađe generacije koje većinu vremena provode online, sve više stvari/usluga sam tražila upravo na internetu. Zbog situacije sa koronom, ta potreba se povećala. Internet svijet je postao potreba. Moja želja je bila da olakšam pretragu i da jednostavno na jednom mjestu može da se nađe većina stvari koja je potrebna za svakodnevnicu.

Da li je bilo teško napraviti prve korake u realizaciji Vaše ideje, sa obzirom na situaciju?

Trenutna situacija nije pogodna za početak bilo kog biznisa. Nije lako doći do potrebnog kapitala za ulaganje u biznis, međutim ja sam bila odlučna u pokretanju sopstvenog biznisa i uz pomoć mojih najbližih bila sam u mogućnosti da ideju sprovedem u djelo. Takođe, sama činjenica da je u toku korone nastao boom online biznisa, mi je dala vjetar u leđa.

Kao i u svakom poslu, potrebna su početna ulaganja. Kako ste Vi uspjeli u svemu tome? Jeste li imali nečiju podršku?

Veoma je bilo teško doći do kapitala za početna ulaganja. Zbog trenutne situacije banke nisu željele da odobre kredite, na drugim mjestime nude kredite uz velika ograničenja i zbog svega toga sam bila u situaciji da pomoć tražim od mojih najbližih koji su mi izašli u susret.

Koji se sve zanati i usluge mogu naći na sajtu?

Na sajtu postoji 14 različitih kategorija. Neke od kategorija su Zanatlije, Građevina, Domaća hrana, Sport, Obrazovanje, Ljepota i njega, Domaćinstvo, IT sektor… I još mnoštvo drugih. U svim navedenim kategorijama postoje podkategorije. Naš cilj je bio da napravimo široki spektar usluga i djelatnosti kako bi korisnicima olakšali pretragu.

Na koji način fukcioniše Vaš sajt? Možete li nam reći nešto više o tome?

Naš sajt nudi besplatnu registraciju svima koji žele da prijave svoju djelatnost/zanat. Time im nudimo 3 mjeseca besplatnog oglašavanja na sajtu. Nakon toga se plaća mjesečna članarina. Prijavljeni korisnici će se pojavljivati u kategoriji kojoj pripadaju, sa svim kontakt podacima i slikama. Samim tim, ko god želi da nađe određenu uslugu, jednostavno će direktno kontaktirati izvršioca usluge.

Koliko ljudi trenutno čini Vaš tim?

Naš tim trenutno čine troje mladih i perspektivnih ljudi, sa tendencijom širenja. Kreativan tim, sa puno ideja koje želimo da sprovedemo u budućnosti kako iz oblasti marketinga, tako i u IT sektoru.

Po čemu biste izdvojili Vašu online platformu od ostalih?

Naša online platforma je nešto novo u Crnoj Gori. Iako postoji konkurencija na ovom polju, jedini smo koji nudimo sve vrste usluga na jednom mjestu. Zamisao nam je da pokrijemo cijelu teritoriju naše države, kako bi u svakom trenutku sve bilo dostupno samo jednim klikom. Kako želimo pomoći budućim korisnicima usluga i skratiti im vrijeme pretrage, tako želimo pomoći i onima koji nude svoje usluge preko našeg sajta. U moru društvenih mreža sve je teže doći do klijenata, tu smo da to promijenimo.

Smatrate li da će mali biznisi na ovaj način konačno doći do izražaja?

Upravo je to naš cilj i glavna ideja našeg sajta. U našoj državi postoji mnoštvo kako malih biznisa, tako i individualaca koji obavljaju neku vrstu zanata ili nude određene usluge. Nemogućnost da dođu do izražaja je sve više izražena posebno u internet svijetu. Mi nudimo jednostavno i lako rješenje za njih. Jedino što treba da odrade jeste da se registruju, ostalo mi radimo za njih.

Prisutnost i vidljivost u online svijetu i poslovanju nijesu bile nikada važnije kao u ovom vremenu u kojem živimo. Na čemu je potrebno više raditi i postići željeni efekat, po Vašem mišljenu?

Prisutnost i aktivnost u online svijetu je neophodno za uspješno poslovanje u 21. vijeku. Velike kompanije su izuzetno uspješne u tome jer vode velike marketing kampanje. Međutim, takve kampanje iziskuju velike količine ulaganja koje nisu dostupne malim firmama, a posebno ne individualcima. Zbog svih tih ograničenja, mi smo željeli da i njima obezbijedimo vidljivost na internetu uz veoma povoljne uslove koje svi mogu da priušte.

Jeste li zadovoljni potražnjom sa obzirom da je pandemija primorala da se veći dio usluga i poslova prebaci na online poslovanje?

Pandemija je uticala da svijet „stane“ i da počne da se odvija isključivo online. Zbog cijele ove situacije bilo je neophodno napraviti online platformu na kojoj bi sve moglo da se nađe na jednom mjestu. Naš sajt je nov na tržištu i nadamo se da će odaziv biti sve veći.

Šta je za Vas uspjeh? Šta Vas motiviše u poslu?

Naš najveći uspjeh će biti ukoliko pomognemo malim biznisima da dođu do izražaja u internet svijetu. Takođe, želimo svima da skratimo vrijeme pretrage jer živimo u brzom vremenu u kome svi žele da dođu do informacija na najlakši i najbrži način. Motiviše nas efikasnost i zadovoljni korisnici!

Kakvi su Vam dalji planovi?

Želimo da napravimo veliku bazu registrovanih korisnika, kako bi ponuda bila što raznovrsnija. Nakon toga imamo u planu i želimo da sprovedemo mnogo ideja koje bi poboljšale korišćenje našeg sajta. U budućnosti će korisnici usluga sa sajta biti u mogućnosti da ocijene odrađene usluge i da samim tim pomognu i daju smjernice budućim korisnicima.

Šta poručujete ženama preduzetnicama u slučaju da razmišljaju o pokretanju ovakve ili slične platforme?

Željela bih da im dam vjetar u leđa da ukoliko imaju ideju i veliku želju ne odustaju od nje i da je sprovedu u djelo. Iako postoje mnoge prepreke, treba naći način da se pokrene biznis. Vrijeme je vrlo bitan faktor u svakom biznisu i uz veliku volju i puno rada i truda, rezultati moraju doći.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content