Manje sive ekonomije, mada dio plata još ide “na ruke”

Piše: Objavljeno: 28/02/2024
featured image

Poslodavci su tokom prethodne dvije godine prijavili značajan broj zaposlenih koji su radili na crno, ali da je i dalje bila prisutna praksa plaćanja dijela zarade “na ruke“ jer je kombinovani rast zarada i zaposlenosti prevazilazio ukupno povećanje naplate prihoda od doprinosa za PIO i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti. To se navodi u dokumentu Program za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori 2024-2026, koji je Vlada objavila, piše Portal RTCG.

“Za period 2024-2026. godina se projektuje da će kombinovani rast zarada i zaposlenosti ipak biti niži od rasta prihoda od doprinosa na PIO i nezaposlenost koje je procijenilo Ministarstvo finansija. To ukazuje na dalje pozitivne efekte poreskih reformi i smanjenja neformalnosti na tržištu rada. Kada se uzmu u obzir ukupno analizirani efekti uticaja poreske reforme na prihode od poreza na dobit, kroz povećano prijavljivanje dobiti, kao i na prihode od doprinosa na PIO usljed povećanja prijavljenih zarada, procjena prema simulacionom modelu je da je ukupno učešće sive ekonomije u oblasti dobiti i zarada u Crnoj Gori smanjeno na nivo između 15,7 odsto i 18,2 odsto procijenjenog BDP-a u 2023”, navodi se u dokumentu.

Prema projekcijama za period 2023-2025, produktivnost će rasi po prosječnoj godišnjoj stopi od 0,5 odsto, usljed većeg rasta zaposlenos od rasta BDP-a.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content