Kovačević: Ako popravimo stanje imaćemo priliku da povratimo Norvežane 2025.

Piše: Objavljeno: 12/12/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Novi direktor Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu Zoran Kovačević ističe da su pred tom zdravstvenom ustanovom veliki problemi i da moraju raditi na dva kolosjeka, da stabilizuju stanje i da privuku nova tržišta, nakon što su Norvežani definitivno otkazali aranžmane za 2024.

Kako naglašava Institut u Igalu je veliki državni resurs koji treba zadržati.

Gostujući u emisiji “Link” Radija CG, osvrnuo se na kritike koje su upućene na njegov račun kao kadar jedne poltičke partije. Navodi da je Novska lista ranije imala riječi hvale za njegov rad u Institutu, pa ga čudi što sada govore drugačije.

Da je situacija u toj ustnovi drugačija i na konkursu bi bilo više kandidata, pa možda i kandidati onih koji kritikuju njegov rad, ali kako je ustanova u problemu, malo ko je htio da se prihvati ovog posla. Smatra da je tokom svog ranijeg angažmana na čelu te institucije pokazao da umije da brine o dobrobiti ustanove i zaposlenih.

“Neka sve nadležne ustanove uđu u Institut i ispitaju poslovanje i dok sam ja bio na čelu, ja sa tim nemam problem”, kazao je Kovačević.

Istakao je da se Instutut nalazi u najvećim problemima od svog osnivanja.

“Dug prema Jugobanci, obaveze prema tužbama zaposlenih, korona koja je dovela do pada poslovanja, sve u svemu desio se jedan domino efekat koji je doveo do ovakvog stanja. Norvežani su definitivno otkazali za 2024. Nijesu nezadovoljni medicinskom uslugom, već nijesu mogli kao odgovorna država da dozvole da njihove državljane liječi osoblje koje nema regulisna primanja, odnosno gdje je status ustanove nestabilan. Odabrali su Tursku, sa mogućnošću da se vrate 2025. ako mi regulišemo status u ustanovi”, navodi Kovačević.

Osoblje se, kaže, neminovno osipa, ali imaju uslove da ako se stanje stabilizuje ekonomski, vrate kadar i čak zaposle još, jer je vrlo prestižno raditi u jednoj ovako renomiranoj ustanovi.

Podsjeća da imaju izuzetan kadar, ocijenjen veoma kvalitetno na međunarodnom tržištu, a proizvode ga u Institutu.

Kovačević ističe da je Institut veoma važan za cijelu državu.

“Samo ove godine do prije pet dana u Igalu je rehabilitovano 4.500 crnogorskih osiguranika, 500 je na čekanju, ali nakon zime i oni će doći na red. Igalo nije samo važan kao socijalna kategorija, već i ekonomski, jer toliko ljudi se rehabilituje i nastavlja da bude radno sposobno, a posebno je bitan oporavak djece koje da nije rehabiltacije u Igalu, bi bili na nekom vidu socijalne pomoći i na teretu države”, objašnjava Kovačević.

Cijene usluga su trebale da se mijenjaju, ali to se nije desilo od 2009. do ove godine pod izgovorom da nema dovoljno sredstava. Smještaj sa tri obroka i pet terapija dnevno košta 30 eura, a nakon povećanja cijena koje je odobrio Fond je 36 eura. U ovakvoj situaciji, kaže, ugroženi su i redovni posao i rehabilitovanje osiguranika.

Kako je kazao, pacijenti nemaju zamjerke na medicinske usluge, već samo na izgled soba i kada bi uspjeli da se te dvije stvari usklade onda ne samo da bi privukli norveške i skandinavske pacijente, nego i one iz zemalja razvijene Evrope, jer usluga koja se pruža kod njih je mnogo skuplja.

“Ovaj resurs treba da ostane u državnom vlasništvu. Mi imam to mineralno blato za koje je još 70-tih godina francuska laboratorija ‘Vichy’ pokazala da je izuzetno ljekovito. “Vichy” je prije desetak godina i bio zainteresovan za kupovinu Intituta. Mi imamo i mineralnu vodu koju koristimo u tarapeutske svrhe, a i položaj Instituta je odličan, na ulazu u Boku i najbliži smo hotel dubrovačkom aerodromu”, ističe Kovačević, napominjći i da se nekadašnji predsjednik Tito liječio u Igalu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content