Kostić: Pitanje je koliko će Vlada biti u stanju da realizuje ciljeve i da sklonost ka zaduživanju smanji

Piše: Objavljeno: 28/11/2023
featured image

Foto: gradski.me/arhiva

Siguran sam da su projekcije prihoda napravljene da se mogu izdržati nova zaduženja ali je pitanje koliko će Vlada biti u stanju da realizuje ciljeve i da moguću sklonost ka zaduživanju smanji u budućnosti, kazao je u emisiji “Znam da znaš” predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić.

O programu “Evropa sad 2” koji bi trebao da se realizuje od januara 2024. godine nemoguće je govoriti budući da nemamo neke detalje a, kako kaže, govoriti hipotetičk bilo bi neodgovorno, piše gradski.me.

“Moramo sačekati da vidimo koji su to izvori iz kojih bi se finansirao taj program. Ne bi bilo dobro da se nova davanja realizuju preko leđa privrede, bez razvijene privrede nema razvijene ekonomije”, objašnjava Kostić.

Svako povećanje, pojašnjava, ima efekat opšteg oporezivanja.

“Sa cijenom struje ne treba rješavati socijalna pitanja. To je pogrešan metod. Struja je roba koja mora da ima svoju tržišnu cijenu”, rekao je Kostić.

Objašnjava da će se cijene usluga povećati onog momenta kada i ako bude postojao uvećani nivo tražnje za postojeći nivo ponude. Ukoliko toga ne bude, prema njegovoj ocjeni, ne postoji razlog za povećanjem cijena.

“Ne postoji niko ko je iole ozbiljan u ovom momentu i može da kaže da će rast cijena prestati u januaru ili februaru. Ono za šta postoji tendencija jeste da vlade najrazvijenijih svjetskih ekonomija preduzimaju značajne mjere putem rasta referentnih kamatnih stopa na suzbijanju inflacije”, kazao je Kostić.

Ovaj proces ide u željenom smjeru ali, kako zaključuje, ne dinamikom kojom je bilo planirano.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content