KIC: Promocija trojezične zbirke poezije ,,Pjesnička svitanja“

Piše: Objavljeno: 14/02/2022
featured image

Promocija trojezične zbirke poezije „Pjesnička svitanja“ biće upriličena u srijedu veče, u Multimedijalnoj sali KIC-a, 16.03.2022. godine u 19 časova, u Podgorici.

“Poezijom manjina do multikulturalnog bogatstva” naziv je projekta koji je finasijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a preko kojeg je iznjedrena trojezična zbirka poezije “Pjesnička svitanja”.

Izdavač zbirke je Spirit Art Montenegro. U zbirci je uključeno preko 40 pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore, na crnogorskom-srpskom-hrvatskom-bosanskom, albanskom i turskom jeziku.

Pisana riječ, satkana kroz stihove multikulturalnog stvaralaštva u Crnoj Gori je kvalitetno oruđe kulture svakog društva. To pokazuje i ova zbirka, u kojoj učestvuje preko 40 pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore. Ono što Crnu Goru čini jedinstvenom jeste upravo njeno multikulturalno bogatstvo, odnosno stvaralaštvo naroda kako većinske, tako i manjinskih etničkih zajednica.

Potrudili smo se da promovisanjem ove zbirke poezije i pojedinaca kroz umjetnost i stvaralaštvo oslikamo duh i tradiciju Crne Gore.

Autori i autorke pjesama dolaze iz svijeta odraslih i kroz stihove predstavljaju svoje doživljaje ljubavi, tradicije, zavičaja, porodice, prijateljstva, ali i svoja najdublja osjećanja poput nostalgije, tuge, kajanja… Stihovi ove zbirke mogu doprijeti duboko do svakog pojedinca, ublažiti bol, nedostajanje, strah, i možda, poput ljekovitog melema previti rane, i pretvoriti ih u snagu i zdravlje za buduće dane.

Možda će pjesme iz zbirke „Pjesnička svitanja“ putovati daleko kroz vrijeme, a vi ih zapakujte u ljubav i poklonite ih nekome. Neka osvane neka sasvim nova, neobična pjesma, neka se sa njom rode novi pjesnici, vjesnici još jednog pjesničkog svitanja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content