KIC: Promocija trojezične zbirke poezije ,,Pjesnička svitanja“

Piše: Objavljeno: 14/02/2022
featured image

Promocija trojezične zbirke poezije „Pjesnička svitanja“ biće upriličena u srijedu veče, u Multimedijalnoj sali KIC-a, 16.03.2022. godine u 19 časova, u Podgorici.

“Poezijom manjina do multikulturalnog bogatstva” naziv je projekta koji je finasijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a preko kojeg je iznjedrena trojezična zbirka poezije “Pjesnička svitanja”.

Izdavač zbirke je Spirit Art Montenegro. U zbirci je uključeno preko 40 pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore, na crnogorskom-srpskom-hrvatskom-bosanskom, albanskom i turskom jeziku.

Pisana riječ, satkana kroz stihove multikulturalnog stvaralaštva u Crnoj Gori je kvalitetno oruđe kulture svakog društva. To pokazuje i ova zbirka, u kojoj učestvuje preko 40 pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore. Ono što Crnu Goru čini jedinstvenom jeste upravo njeno multikulturalno bogatstvo, odnosno stvaralaštvo naroda kako većinske, tako i manjinskih etničkih zajednica.

Potrudili smo se da promovisanjem ove zbirke poezije i pojedinaca kroz umjetnost i stvaralaštvo oslikamo duh i tradiciju Crne Gore.

Autori i autorke pjesama dolaze iz svijeta odraslih i kroz stihove predstavljaju svoje doživljaje ljubavi, tradicije, zavičaja, porodice, prijateljstva, ali i svoja najdublja osjećanja poput nostalgije, tuge, kajanja… Stihovi ove zbirke mogu doprijeti duboko do svakog pojedinca, ublažiti bol, nedostajanje, strah, i možda, poput ljekovitog melema previti rane, i pretvoriti ih u snagu i zdravlje za buduće dane.

Možda će pjesme iz zbirke „Pjesnička svitanja“ putovati daleko kroz vrijeme, a vi ih zapakujte u ljubav i poklonite ih nekome. Neka osvane neka sasvim nova, neobična pjesma, neka se sa njom rode novi pjesnici, vjesnici još jednog pjesničkog svitanja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava