Keković: Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo uvođenje radne nedelje bez znanja Socijalnog savjeta

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Ministarstvo ekonomskog razvoja je već podnijelo Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini prema Sekretarijatu za zakonodavstvo i pored toga što Socijalni savjet nije imao uvid u tekst, dok će priča o uvođenju radne nedjelje tokom sezone biti na sjednici 1.marta, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Mi ne znamo šta piše u tom tekstu. Tražili smo da vidimo šta sadrži. Ponovo je pokrenuta priča oko uvođenja radne nedjelje tokom sezone. To će tek 1. marta biti na Socijalnom savjetu. Trebalo je 26. februara, ali je odloženo na zahtjev ministra Nika Đeljošaja, koji trenutno nije tu, ali je tražio da obavezno bude prisutan toj sjednici. Nas to posebno raduje jer želimo da raspravimo pitanje zašto je Nacrt zakona podnijet bez znanja Socijalnog savjeta, jer takvi zakoni, koji su od posebnog značaja za svijet rada i kapitala, obavezno moraju biti predmet i tematika Socijalnog savjeta”, istakao je Keković.

Podsjeća da je od 2019, od kada je uvedena neradna nedjelja u trgovini, iako Zakon o radu propisuje da je nedjelja neradni dan u svim djelatnostima i za svakog zaposlenog koji radi na poslovima gdje njegov rad i gdje posao ne mora da se odvija 24 sata, prosto nejasno zašto je izuzeta samo trgovina, a ne i ostale djelatnosti. Ističe da je to dio kampanje koju USSCG vodi još od 2009. godine, piše gradski.me.

“Unija slobodnih sindikata još od ranije vodi kampanju i traži neradnu nedjelju i za druge djelatnosti. Tražimo petodnevnu radnu sedmicu i skraćenje radnog vremena na 36 sati. U razvijenim zemljama Evrope kreće se od 30 do 34, odnosno prosjek je 34 sata. Imamo pritisak od Vlade da kao turistička destinacija, treba da omogućimo da se radi tokom ljetnje i zimske sezone. Početkom prošle godine došli smo do kompromisa koji je dogovaran na Socijalnom savjetu i uspjeli smo da pojedine bitne elemente unesemo u opšti kolektivni ugovor”, istakao je Keković.

Prije nego što krene ljetnja, odnosno zimska sezona, kako objašnjava Keković, poslodavac mora da dostavi Inspekciji rada koji objekat će da radi tokom sezone. Nedjeljom će se, kako kaže, raditi samo u jednoj smjeni.

“Poslodavac je dužan da izabere da li će raditi u prvoj ili drugoj smjeni, i to 15 dana prije početka sezone. Prva je od 7 do 15, a druga od 15 do 23 sata. Izuzetak su tržni centri koji će raditi od 10 do 18 sati. Pošto će nedjeljom raditi samo jedna smjena, zaposleni koji rade u toj smjeni imaće slobodan dan naredne subote, ali će naredne nedjelje raditi druga ekipa, koje u stvari trebalo da radi drugu smjenu. Suština je da smo na taj način omogućili da se maksimalno stvar kontroliše ukoliko dođe do primjene tog zakona”, kazao je Keković.

Objašnjava da svi zaposleni za rad nedjeljom imaju pravo na uvećanje zarade za 80 odsto, ne računajući oblast hotelijerstva i kod rada u turnusu. On navodi i da svako novčano potraživanje zastarjeva u roku od četiri godine od dana kada je nastalo, te da zaposleni mogu da se obrate ili Agenciji za mirno rješavanje sporova ili tužbom prema Sudu, pozivajući zaposlene da se obrate USSCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content