Katarina Sarić otvorila novosadski festival knjige

Piše: Objavljeno: 06/08/2021
featured image

Na Novosadskom festivalu knjige, NOFEK, 2021. 3 septembra, budvanska književnica, Katarina Sarić, otvorila je sajam, ujedno zatvorivši Panonsku turneju „Bi – Bi na šoru“, u okviru koje se, vojvođanskoj publici, predstavila u čak sedam gradova.

Turneja je započela nastupom na festivalu „Plutajući čovek“ koji se održao na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta u organizaciji češkog Liber Land-a, na kojem je autorka nastupila poetsko-scenskim performansom „Bi Bi na leđima“, a nastavila se već sljedećeg dana u Apatinu, u okviru ljetnjeg programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, u formi scenskog čitanja: „Plesan patina“.

Sem novog romana „Kakofonija“ čiji je segment poslužio kao naslov turneje, crnogorska autorka je apatinskoj publici predstavila značajan opus svog stvaralaštva: dvije nagrađene poetske zbirke Globus Hystericus i Smrt Madam Dupin, dvotomnu epsku zbirku Kamijada i Kamiseja, kao i putopis Golo Meso.

Turneja „Bi – Bi na šoru“, obuhvatila je još pet gradova: Novi Sad, Sombor, Odžake, Kulu i Suboticu.

Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg se autorka Katarina Sarić, publici predstavila literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki bio tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina.

Gradovi-stanice, ovog neobičnog literarnog putovanja, sa slikovitim naslovima, izazvali su veliku pažnju publike i medija.

Sem pomenutih apatinskih prvih nastupa, uslijedio je Novi Sad, knjižara-klub Nublu, u kojem je autorka izvela performans „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ u formi svojevrsne tribine, potom performistički karavan, Kula „Idemo u Kulu da jašemo mulu“, gdje je izazvala pravo oduševljenje među publikom, čitanjem sa sedla, starog 150 godina, zatim ulični performans kod spomenika Lazi Kostiću, u centru Sombora „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“, u Odžacima „Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“ i najzad,  Subotici, Kulturnom centru „Danilo Kiš“, u saradnji sa Književnim klubom Fondacije Danilo Kiš, tribinom „Čas Kakofonije“  kojom je završen sedmi dan Panonske turneje kroz razmjenu introspektivnih iskustava sa publikom koja je bila direktno uključena u živu scenu performansa.

Sedam dana Kakofonije, u sedam panonskih gradova, pratili su brojni mediji, od lokalnih televizija i radio stanica, preko informativnih portala, a nastup na NOFEK-u, kojem je, Katarina Sarić, kao specijalna gošća, otvorila Novosadski festival knjige, označio je blistavu završnicu cjelokupne vojvođanske turneje crnogorske književnice.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content