Kanadska firma traži 200.000 eura odštete

Piše: Objavljeno: 08/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Juče je zaključen spor po tužbi kanadske kompanije Eviana Health Corporation koja od bivših poslovnih partnera kompanija Montenegro Bio Science (MBS) i Ramel traži 200.000 eura odštete, kao i raskid ugovora o konzorcijumu i o zakupu nepokretnosti na 30 godina za koji je Prijestonica Cetinje raspisala tender za izgradnju postrojenja za uzgoj industrijske konoplje u nekadašnjem Obodu.

Presuda bi, kako je najavila sutkinja Nina Jovović, trebalo da bude poznata za mjesec.

Na jučerašnjem ročištu saslušani su vlasnici kompanija MBS i Ramel Nikola Perović i Marinko Radulović koji su bili članovi konzorcijuma, čiji lider je bio MBS. Prema riječima Perovića, konzorcijum je bio oformljen radi učestvovanja na tenderu, a obaveza Eviane bila je da finansira cijeli projekat uključujući i učešće na tenderu, dok je Ramel uključen zbog traženih uslova da firma ima prihod preko 30 miliona eura u posljednje tri godine i odgovarajući broj zaposlenih.

Poslovni interes Ramela, ako dobiju tender, bio je u preuzimanju poslova oko elektro mreže, a u suprotnom ne bi snosio nikakav trošak ni rizik, piše Pobjeda.me.

Njegova uloga je bila, naveo je Perović, da pruži logistiku u pripremi projekta, pokretanju kompanije i angažovanja zaposlenih. Tvrdi da je garanciju na 300 hiljada eura, po dogovoru, trebalo da obezbijedi Eviana te da to niko nije dovodio u pitanje. Problem je nastao jer banke nijesu željele da daju garanciju, pa je Perović otvorio račun kod Prve banke koja je izdala garanciju, uz traženi keš kolateral. Eviana je 300.000 eura uplatila na eskrou račun Prijestonice koji se vodio u Prvoj banci. Ipak, zbog situacije sa pandemijom, investitor ND grupa se povukao sa tržišta i to je stopiralo projekat.

Perović je naveo da je u projekat uložio lična sredstva, ali je došlo do narušavanja odnosa sa predsjednikom borda Eviane Avramom Adižesom, koji je želio da nastavi projekat sa nekim drugim. Kaže da je upoznat da je Adižes u Prijestonici tvrdio da može sam da obezbijedi investitora. Radulović je potvrdio Perovićeve navode, dodajući da je on oštećen, jer nije imao nikakvog udjela u ovom poslu, a sada se protiv njegove firme vodi parnica radi isplate naknade.

Ranije je jedna od direktora Eviane Ljiljana Vujotić kazala da se osjeća prevarenom jer Perović nije preduzeo nikakve aktivnosti na realizaciji projekta. Kazala je da je ugovorom bilo predviđeno da nosilac konzorcijuma bude MBS, koji, iako je, kako je navela, bio u obavezi da obezbijedi bankarsku garanciju, to nije učinio, pa mu je Eviana uplatila 300.000 eura kao keš kolateral za garanciju. Za to je, kako je navela, tražila dozvolu borda direktora prenoseći Perovićeva uvjeravanja da nema rizika da se taj novac izgubi.

Tvrdi da se više puta sretala sa čelnicima Prijestonice iskazujući spremnost da nastave s poslom, ali su se MBS i Ramel povukli iz konzorcijuma. U ovaj posao su, kako je navela, uložili i 362.000 eura za kancelarije, plate i ostale troškove.

Navela je da su samo oni ostali posvećeni projektu i jedini oštećeni, jer je novac ostao kod Prijestonice. Adižes je pred sudom ranije kazao da je na Cetinju trebalo da bude izgrađen centar za bio istraživanja, od kojeg se u trećoj i četvrtoj godini očekivao izvoz vrijedan 400 miliona eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content