Jasmina AGOVIĆ: Umijeće i kvalitet se uvijek isplate

Piše: Objavljeno: 18/06/2021
featured image

Jasmina Agović vlasnica je salona “Vaš salon Lady” u Beranama. Osnovnu školu je završila u OŠ “Radomir Mitrović”u  Beranama, a srednje obrazovanje je pohađala u Srednjoj stručnoj školi “Vukadin Vukadinović” – Berane, smjer ekonomski tehničar IV stepen.

Život i prilike ponekad nas odvedu u potpuno novom smjeru u odnosu na ono šta smo zavšili. Na ideju da pokrene vlastiti biznis, došla je nakon dužeg vremena bavljenja poslom u oblasti kozmetike, tokom kojeg je stekla dovoljno iskustva i znanja učeći od najboljih. Uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Opštine Berane, uspjela je da otvori salon u martu ove godine, te da, kako kaže, iza njenog višegodišnjeg rada stoji njeno ime.

O čemu smo razgovarali sa Jasminom, i kako je izgledao njen put do ostvarenja poslovnog cilja, saznajte u intervjuu koji slijedi…

Kako biste sebe predstavili i opisali?

Prije svega, želim da kažem da sam dobra majka, uzor svojoj djeci i to mi je najbitnije u životu. Što se tiče poslovnog aspekta, smatram da sam vrijedna, komunikativna, ne plašim se izazova koji se pojavljuju u poslu. Spremna sam da se uhvatim u koštac sa svakim problemom. Smatram da sam stručna u poslu koji obavljam.

Po profesiji sam kozmetičarka. U ovom poslu sam od 2013 god. U Podgorici sam imala svoj salon. Završila sam brojne Pronails obuke za pedikir i manikir, i radila na toj poziciji u salonu.

2015. godine odlazim u Beograd na dalju edukaciju kod kozmetičarke Ljiljane Vilotić. Tada sam dobila sertifikat “JANSSEN COSMETIOS” i tu ostajem dvije godine radeći osnovne tretmane lica.

Željna većeg znanja i edukacije, 2017. godine učestvovala sam na obuci za kozmetičke aparate kod kozmetičarke Slađane Bijelić. Tu sam se edukovala na kozmetičkim aparatima za mikrodermoabraziju, radiotalse, mezoterapiju, kavitaciju, epilaciju i aparat za elektrostimulaciju. Tu sam takođe ostala dvije godine. Sve mi je to pomoglo da steknem znanje i vještine koje koristim u svom biznisu.

Od kada se bavite ovim poslom?

Ovim poslom se bavim od 2013.g. Imala sam priliku da učim od najboljih stručnjaka u kozmetologiji. To dokazuju brojni certifikati i diplome iz oblasti kozmetologije.

Koje sve usluge nudite?

Nudim tretmane lica, mezoterapije, mikrodermoabrazije, higijenske tretmane, hemijski piling i razne tretmane za njegu kože. Tu si i tretmani za oblikovanje tijela (RF i elektrostimulacija…) kao i razni tretmani njege ruku i stopala, depilacija tijela …

Kada ste odlučili da pokrenete vlastiti biznis?

Biznis ideja je nastala u želji da svojim sunarodnicima mogu prenijeti svoj rad i pokrenuti nešto što na tržištu Berana ima ali u nedovoljnom broj kao i primjeniti  rezultate mog dugogodišnjeg rada u ovoj oblasti, sa korišćenjem u radu različitih kozmetičkim aparatima RF, koji predstavljaju osnovu za savremene tretmane lica i tjela.

Već duže vrijeme sam u ovom poslu i stekla sam dovoljno iskustva i znanja učeći od najboljih, te smatram da je pravo vrijeme da iza mog rada stoji moje ime. Volim svoj posao i pratim trendove. Klijentima je zagarantovana dobra usluga i tretman.

Imala sam salon u Podgorici, te sam radi dalje edukacije prešla u Beograd. Kada sam ocijenila da je pravo vrijeme za povratak, uz pomoć ZZZCG i Opštine Berane otvorila sam kozmetički salon i pokrenula sopstveni biznis.

Da li ste imali podršku od države ili Opštine Berane?

“Vaš salon Lady” osnovan je djelom iz sopstvenih sredstava, a djelom iz granta za samozapošljavanje ZZZCG. Firma je registrovana u decembru prošle godine, a sredstva od ZZZCG sam dobila krajem januara 2021. godine.  Novac sam iskoristila za nabavku najsavremenije kozmetičke opreme.

Bespovratna kreditna sredstva su dobra odskočna daska da se biznis ideja realizuje i samim tim dođe do samozapošljavanja.

Šta vam je dalo osnovu za razvoj biznisa ove vrste?

Oduvijek sam bila zainteresovana za njegu i ljepotu, i koristila sam svaku priliku da pohađam edukativne radionice koje su predstavljale osnovu što se tiče umijeća u ovom poslu, a kasnije sam to nadomjestila radom u Beogradu.

S obzirom da je naše tržište prilično zasićeno pružanjem kozmetičkih usluga, kako uspijevate da se izborite za svoje mjesto? Da li je takav slučaj i u Beranama?

Borim se kvalitetnim radom, kvalitetnim preparatima i aparatima poznatih svjetskih brendova i konkurentnom cijenom usluga. Pored širokog asortimana usluga koje nudim klijentima, u prostorijama salona su dostupne sve vrste savjeta, brošura i drugog edukativnog materijala o njezi kože, zdravoj ishrani i zdravom životu. Aktivan rad u ovoj oblasti preko sedam godina i stalna usavršavanja, govore u prilog mom iskustvu i profesionalizmu, koji sam stekla i koji želim da dijelim sa klijentima.

Jeste li zadovoljni potražnjom? Koliko je važno da se stalno usavršavate i budete u skladu sa trendovima?

Zadovoljna sam potražnjom, pogotovo u situaciji kada tek počinjem sa sopstvenim biznisom. Mislim da je razlog interesovanja za mojim uslugama što radim savremene tretmane koji su bezbolni, efikasni i pristupačni za sve klijente. Smatram da je izuzetno bitno pohađanje seminara, radionica, edukacija na kojima imam mogućnosti da se usavršavam i upoznam sa novitetima u poslu.

Da li je teško uspjeti u društvu u kojem živite?

Što se Berana tiče, ja sam prva koja na tržištu nudi tretmane za lice i tijelo sa kozmetičkim aparatima “Skin Energy Acitivation Instrument” iz Njemačke. Biodroga organizuje edukacije za kozmetičare koji žele da unaprijede poslovanja svojih salona i zbog toga mislim da sam korak ispred svoje konkurencije u Beranama.

Kada je čovjek siguran u sebe, i kada ambiciozno korača ka cilju – uspjeh je zagarantovan, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu.

 Šta je po Vasem misljenju potrebno da žena danas uspije?

Bitno je imati znanje, jasan cilj, iskrenost, poštovanje prema drugim ljudima i njihovom vremenu kao i sposobnost dobre komunikacije.

Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

Najviše se ponosim sa tim da sam bila uporna i hrabra, posebno sa obzirom na situaciju u kojoj smo se neočekivano našli. Nije bilo lako početi sve od početka, ali izdržljivost je dobra osobina.  Uz sve to uspjeh mora doći, on se postepeno gradi.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele? Kakvo je Vaše iskustvo?

Izuzetno je važna podrška uspješnih poslovnih žena. Imam pozitivno iskustvo vezano za to. U mom slučaju, lično sam imala podršku i smjernice kako da unaprijedim biznis.

Kakvi su Vam planovi za dalje?

Cilj mi je da salon bude prepoznat po visokokvalitetnim uslugama i proizvodima za njegu lica i tjela uz prihvatljive i dostupne cijene za širi krug korisnika.  Kvalitet usluga temeljim na višegodišnjem iskustvu koji sam sticala u zemlji i inostranstvu, a garanciju kvaliteta pri njezi lica i tjela temeljim na korišćenju visokokvalitetnih proizvoda renomiranih svjetskih proizvođača.

Planiram da radim na stalnom usavršavanju i uvođenju novih tretmana, kao i na proširenju posla i radne snage.

Šta poručujete ženama koje razmišljaju o pokretanju posla u ovom turbulentnom i neizvjesnom vremenu? Šta je najvažnije?

Smatram da je najvažnije da budu hrabre, uporne, strpljive i da se ne plaše izazova. I na kraju, najvažnije je znati da se umijeće i kvalitet uvijek isplate.

Jooble oglasi za posao
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content