Jadranka ĐUROVIĆ PRAVILOVIĆ: Važno je biti istrajan u poslu i usavršavati se

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 30/10/2020
featured image

Današnja sagovornica Preduzetnica.me, osnivačica nevladine organizacije “Ognjište”, Jadranka Đurović Pravilović, 10 godina kroz kreativni rad predstavlja kulturnu baštinu Crne Gore i njene tradicionalne vještine kako ne bi otišle u zaborav. Ona, kako ističe, pokušava na mlađe generacije prenijeti svoje znanje i tehnike.

U intervjuu koji slijedi, Jadranka govori o ljubavi prema poslu, šta najviše kreira, koliko je taj vid stvaralaštva cijenjen u našem društvu…

Sjećate li se prvog napravljenog predmeta, šta je to bilo?

Stvaralački počeci me asociraju na staru crnogorsku kuću, a njen autentični izgled polako nestaje. Upravo me je to motivisalo, da kroz izradu makete stare crnogorske kuće, sačuvam autentičnost njene gradnje i izgleda. Prva moja dva rada inspirisana su kućom iz okoline Cetinja i iz sela Brijege (Crmnica).

Šta najviše volite da stvarate?

Pored maketa, volim da radim staru tehniku zlatoveza kojom se ukrašava crnogorska nošnja, a ona je proglašena za jednu od najljepših na svijetu. Volim da izrađujem i žensku crnogorsku košulju ukrašenu zlatnom srmom, a radi se na tkanoj svili – cenaru. Takođe, izrađujem i crnogorske kape sa tehnikom zlatoveza na njoj.

Bilo je momenata kada sam željela da odustanem od svega. Nisam imala podršku relevantnih institucija za projekte koje sam godinama pokušavala da realizujem. Projekti su se odnosili na očuvanje i prenošenje znanja na mlađe generacije. Bez obzira na nedostatak podrške, nisam odustala već nastavila dalje. Bez lažne skromnosti, smatram da moj rad zavređuje pažnju.

 Šta je najvažnije da žena u kreativnom radu kojim se bavite posjeduje?

Prvenstveno mora da voli stvaralaštvo i da mu u potpunosti bude posvećena.

Koliko njegujemo ovaj vid stvaralaštva. Koliko je cijenjen u našem društvu?

Ne njegujemo dovoljno. Mali je broj žena koje se bave starim zanatima kao što su izrada crnogorske nošnje, tkanja, opančarstva… Sve stare vještine, kako ne bi otišle u zaborav, treba da prenesemo na mlađe generacije. Taj mali broj žena koje žele da prenesu znanje, nemaju podršku i ukoliko se nešto ne preduzme, sve te vještine će pasti u zaborav.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u kreativne vode?

Nakon desetogodišnjeg rada, sa svim svojim proizvodima kojima predstavljam kulturnu baštinu Crne Gore, iako nisam imala podršku, istrajala sam i uživam u radu. Izuzetno sam ponosna na to što radim. Svako ko u sebi ima dozu kreativnosti treba da je ispolji i da ne odustaje jer će se uvijek  naći ljudi koji će taj trud znati da cijene.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content