Modni dizajn u tradicionalnim zanatima

Piše: Objavljeno: 14/06/2024
featured image

Udruženje preduzetnica Crne Gore je organizovalo 04. i 05. juna praktičnu radionicu Modni dizajn u tradicionalnim zanatima. Šesnaest učesnica iz Crne Gore među kojima su bile umjetničke zanatlijke, zlatarke i srebrnarke, modne kreatorke i profesorice srednjih stručnih škola i fakulteta usavršavale su proces ideacije, stvaranja novih kreacija kroz naturalističko crtanje i apstrahovanje.

Obuku je podržala Zanatska komora Koblenz kroz projekat za preduzetnice Zapadnog Balkana i Ukrajine, koji je finansiralo njemačko Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj posredstvom partnera njemačke privrede SEQUA.

Misija Udruženja preduzetnica Crne Gore je da kroz ovakve i slične projekte edukuje preduzetnice i promoviše najbolje stručne prakse. Vizija Udruženja je da spaja i povezuje preduzetnice, zanatlijke bez obzira na struku i status u privrednim subjektima. Zanat je šansa i izvrsna osnova za sve privredne aktivnosti a biznis i preduzetništvo put za egzistencijalnu samostalnost i ekonomsku osnaženost.

Moderan dizajn je san mnogih učesnica, bez obrzira na zanimanje i fokus firme, a proces ideacije je u osnovi isti za bilo koju oblast. Imale smo priliku da se uvjerimo u to kroz različite projekte u umjetničkom i tekstilnom zanatu, koje nam je predstavila koleginica iz Njemačke Jennifer Sauer, izjavila je predsjednica Udruženja Edita Dautović.

Gospođa Sauer je po struci majstorska zlatarskog zanata i diplomirana dizajnerka iz Stipshausen-a, najvećeg nalazišta dragog kamenja u Njemačkoj. Ona je uspjela da prenese svoja znanja i vještine na način koji je inspirisao i podstakao učesnice da stvaraju nove dizajne i značajno prošire svoje horizonte.Drugačiji pristup svom zanimanju i upoznavanje sa esencijom stvaranja proizvoda, bez obzira da li se radi o tkanini ili nakitu, dva su ključna utiska sa seminara koji je dobio samo visoke ocjene.

Ovim seminarom smo pomogle polaznicama da kreiraju novi dizajn i proizvode bilo da se bave umjetničkim zanatima ili visokom modom. Naučile smo nove vještine kroz praktičan rad, koje su nam nedostajale i stekle smo nova znanja, koja će nam pomoći da istrajemo u tržišnoj utakmici stvarajući novu vrijednost. Želja da se uče nove stvari od ključnog je značaja za individualni razvoj i privredni uspjeh. Smisao za inicijativu i preduzetništvo dolazi kroz znanja, veštine i sposobnosti, koje su preduslov da se pokrene neka poslovna promjena, ostvari profit, preuzme odgovornost za realizaciju, postave i ostvare ciljevi i iskoriste mogućnosti, koje su etički i praktično u skladu sa interesima zajednice. I na kraju svijest o kulturi, vrijednostima i posebnostima se najviše širi kroz kreativno izražavanje u preduzetništvu koje je ekonomski održivo, izjavila je predsjednica Dautović.

Na seminaru su predstavljene i narodne nošnje svih etničkih zajednica u Crnoj Gori a obuku na ovu temu je održala Dr Anđela Ćipranić, specijalista za narodne nošnje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)