Ivanović: Inflacija neće prestajati da raste do kraja godine

Piše: Objavljeno: 03/10/2022
featured image

Foto: gradski.me

Rast cijena biće očigledan i u narednom periodu, imajući u vidu dešavanja u svijetu – konkretno rat u Ukrajini, kažu u Centralnoj banci.

– Modelske projekcije Centralne banke ukazuju da bi se inflacija na kraju ove godine mogla kretati u rasponu od 13,3 odsto do 16,68 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 15 odsto. Slična je i ekspertska projekcija CBCG koja ukazuje na sličan raspon kretanja inflacije na kraju godine od 13 do 17 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 15 odsto – kazala je za Gradsku Televiziju Maja Ivanović iz Centralne banke, piše gradski.me.

Cijene su, prema podacima Centralne banke, od početka godine do kraja avgusta porasle 11 odsto, dok samo u avgustu, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, više od 15 odsto.

Pored rata u Ukrajini, na inflaciju, kaže Ivanović, utiče nagli oporavak tržišta nakon pandemije koronavirusa.

– Nakon toga uslijedio je šok na strani ponude u vidu suženih, odnosno prekinutih lanaca snabdijevanja koji su i dalje prisutni. Na kraju imamo rat u Ukrajini koji je dodatno zaoštrio rast cijena, posebno u domenu cijena energije hrane i inputa za proizvodnju hrane – objašnjava Ivanović.

Minimalna potrošačka korpa crnogorske građane je, prema navodima Monstata, iznosila oko 766 eura, što je skoro 110 eura više nego u avgustu prethodne godine. Četvoročlana domaćinstva su za hljeb izdvajala 37 eura, meso 72, ribu četiri i po eura, mliječne proizvode i jaja skoro 93 eura, voće i povrće 37, odnosno 62 eura.

Izdaci za neprehrambene proizvode iznosili su skoro410eura od potrošačke korpe.

Ipak, evropske centralne banke, prema riječima Ivanović, nastoje da obuzdaju inflaciju. Kada je riječ o drugim zemljama regiona, inflacija je viša u Bosni i Hercegovini – 17,4 odsto i u Sjevernoj Makedoniji – 16,8 odsto.

– Nižu inflaciju zabilježile su Srbija 13,2 odsto i Hrvatska 12,3 odsto. Kada je u pitanju prosječna stopa inflacije u eurzoni, ona je u avgustu iznosila 9,1 odsto, pri čemu je 14 ekonomija eurozone zabilježilo čak veću stopu inflacije od prosječno registrovane inflacije – naglašava Ivanović.

Inflacija u Crnoj Gori tokom avgusta porasla je u ugostiteljstvu – cijene su više za četiri odsto u hotelima i restoranima, dok su stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva poskupili u avgustu, za dva odsto.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content