Indira POPADIĆ: Uz dobar biznis plan, svaka žena je spremna za preuzimanje rizika

Piše: Objavljeno: 02/12/2020
featured image

Foto: Indira Popadić/Privatna arhiva

Indira Popadić je sertifikovana poslovna konsultantkinja i mentorka za mala i srednja preduzeća, doktorantkinja Tehničkog fakulteta Bor (Univerziteta u Beogradu), smjer inženjerski menadžment.

Uz formalno obrazovanje dugi niz godina, Indira se edukovala i usavršavala na ličnom i profesionalnom planu. Sertifikovana je interna i eksterna revizorka za ISO 9001:2015 QMS – Sistem menadžmenta kvalitetom.

Naša sagovornica ima 28 godina iskustva u preduzetništvu malih i srednjih preduzeća. Pored komercijalnih, obavlja i funkciju mentorke i trenerice prodavaca. Dugi niz godina radi na razvoju prodajnih timova kroz modularne edukacije – počevši od osnove prodaje i prodajnog ciklusa, preko komunikacije i pregovaranja, do modelovanja uspješnih prodavaca i razvoja savremenih i efikasnih strategija prodaje. Takođe, održala je više od 1.000 sati treninga strategije prodaje i 1.500 koučing sati menadžerskih ekspertskih vještina. Autorka je interaktivnog priručnika za preduzetnike i one koji to žele postati “Uzmite život u svoje ruke” koji govori o neophodnim koracima koje moramo preći od ideje do realizacije svakog projekta.

Sa Indirom smo razgovarali o ženskom preduzeništvu, uspješnom planiranju i upravljanju vremenom savremene žene…

Foto: Privatna arhiva

Na koje oblasti je danas žensko preduzetništvo najviše usmjereno?

Kao poslovna konsultantkinja i mentorka u svakodnevnom sam kontaktu sa velikim brojem preduzetnika, od toga veliki procenat pripada ženama. Žensko preduzetništvo je usmjereno na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja, sa osnovnim ciljem, prije svega obezbjeđenja egzistencije i redovnih prihoda. Jedina razlika u muškom i ženskom preduzetništvu je u dodatnim obavezama koje u velikom dijelu još uvijek padaju na leđa žene. Moram reći da sam i sama u preduzetništvo ušla iz nužde jer nisam uspjela da se zaposlim na radnom mjestu kojim bih bila zadovoljna, brinula o kući, mužu, djeci i vodila preduzeće sa 15 zaposlenih.

Veliki broj žena pokreće svoj biznis sa novim inovativnim idejama i traže svoje mjesto na tržištu i to me izuzetno raduje. Moje klijentkinje apsolutno su prisutne u svim oblastima: proizvodnji, trgovini, građevinarstvu, edukaciji, umjetnosti.

Koji su to ključni koraci koje svaka preduzetnica mora da prođe na putu od ideje do realizacije?

Sa ponosom mogu da preporučim moj priručnik “Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije” koji sam napisala 2016. godine, a na osnovu tada mog 20 -godišnjeg iskustva kao vlasnice preduzeća. Kroz knjigu, korak po korak vas vodim od ideje do realizacije kompletne poslovne ideje. Sa vama dijelim link preko koga možete poručiti priručnik:

https://indirapopadic.com/poruci-prirucnik

Smatrate li da je u ovom turbulentnom vremenu rizik pokrenuti vlastiti posao?

Ne smatram da je u ovim turbolentnim vremenima rizik pokrenuti posao jer je dio pokretanja posla i definisanje poslovne strategije, planiranje, analiza tržišta, sastavljanje biznis plana na osnovu koga ćete izračunati cijene svojih proizvoda, osmisliti i napraviti web sajt, definisati strategiju, definisati profil svojih kupaca. Da bi sagradili veliku i lijepu kuću ili zgradu, prvo je potrebno da imate kvalitetan projekat koji će prije svega spriječiti rizike od rušenja, a pripremiti put za profitabilan biznis i siguran život.

Foto: Privatna arhiva

Ko Vam se više obraća za pomoć i usluge koje nudite, muškarci ili žene?

Kao poslovna konsultantkinja radim više od osam godina i kroz moju kancelariju, što kroz poslovni konsalting, otvorene i “in house” treninge, kao i mentoring prošlo je više od hiljadu žena i muškaraca, a broj polaznika je podjednak. Jedina razlika je kada pitam muškarca: Da li imate podršku supruge i porodice?, a odgovor je: “Naravno, Da!”. Međutim, kada to isto pitanje pitam ženu u 70 posto slučajeva je odgovor: “Ne! Trebam se tek dokazati”.

Danas se od žene očekuje puno, sav teret je na njenim leđima. Kako kvalitetno isplanirati vrijeme i obaveze?

Kroz mentorski i konsultantski rad sa ženama i vrlo često pod velikim pritiskom obaveza, žene mi plaču jer je prosto nemoguće u isto vrijeme podmiriti sve želje i zahtjeve koji su nametnuti savremenoj ženi: da bude dobra i požrtvovana majka, poslušna supruga, snaha, ćerka i tetka, obavezno dotjerana i uz sve to i uspješna poslovna žena. Supermen je mala beba za današnju ženu.

Međutim, u momentu kada klijentkinja preko puta plače, moj posao je da osmislim kako joj pomoći. Tako je i nastao menadžerski alat koji će prije svega pomoći svakoj ženi da napravi prioritizaciju svojih zadataka i na osnovu toga se dobro organizuje. To sam uspjela kroz “Biznis Planer Uspješne Žene” koji je osvojio srca mnogih žena širom regiona, i evo već četvrtu godinu je odan drug mnogih poslovnih žena, a svakako i onih koje to planiraju da postignu. Planer je prepun alata i tehnika savremenog menadžmenta koji ih vodi korak po korak do ostvarenja njenih želja i ciljeva.

Foto: Privatna arhiva

Smatrate li da ima dovoljno prostora za razvoj ženskog preduzetništva?

Mentalni sklop nas preduzetnika je usmjeren na rad, učenje i rezultate. Mnogo puta se po noći probudim i puno razmišljam, onda kažem sebi: “Dosta je, spavaj!” . Misli ne miruju, stalno “vrtim” i tražim mogućnosti o radu s klijentom, nekada su to lakši, ali vrlo često i teži poslovni slučajevi. Često kažem da smo mi konsultanti ljekari za preduzeća.

Kao i svaki čovjek, tako i svaka kompanija prolazi kroz različite faze rasta i u svakoj fazi je potrebno drugo znanje. Kako raste kompanija potrebno je da raste i znanje onoga ko je vodi, jer se inače desi da vaš posao postane vama gazda, a ne vi njemu. Sagorijevanje i krah su tada vrlo mogući. Iz tog razloga, itekako ima prostora za razvoj i ženskog i muškog preduzetništva,  ali uz edukaciju, a ne po osjećaju. Savjetujem sve žene da budu mudrije i pametnije i to prvenstveno oko organizacije svog privatnog i poslovnog života.

Da li je i dalje pomalo neobično da na našim prostorima žene započinju svoj posao?

Svi pričaju o ravnopravnosti, o ekonomskom osnaživanju žene, a to je jedino moguće ako je žena prije svega ekonomski nezavisna, ako radi i zarađuje. Ako vi od nekoga, pa bio to i muž morate tražiti svaki euro, onda tu nema riječi o nikakvoj ravnopravnosti. Peduzetništvo je blagoslov jer daje priliku da sami organizujemo svoje vrijeme i posao. Daje nam priliku da radimo i da zaradimo. Veliki broj poslova moguće je raditi i od kuće i vjerovali ili ne, sve tendencije će ići da se baš i radi od kuće.

Maksimalno podržavam žensko preduzetništvo, ali opet moram da kažem da niko ne sjedne u automobil i krene da ga vozi prije nego položi vozački ispit i dobije dozvolu. Savjetovala bih i sve one koje žele da se oprobaju, da prvo završe početni poslovni kurs, da pređu sve segmente koji su potrebni  da se nauče prije otvaranja i započinjanja svog biznisa.

Jeste li zadovoljni potražnjom za Vašim uslugama. Kako poslujete za vrijeme pandemije?

Moram reći da sam jako zadovoljna koliko me klijenti zovu i traže. Sa mnogim od njih radim po nekoliko godina. Drago mi je da su prepoznali moju dobru volju da svoje iskustvo i znanje prenesem i pomognem u izazovima koji su normalni u svakom poslovanju.  Srećna sam kada mi ljudi kažu da su bili na mnogim predavanjima i domaćih i stranih konsultanata i da su ipak oduševljeni mojim, jer na vrlo jednostavan način mogu da objasnim određene teme uz mnoštvo primjera. To svakako mogu zahvaliti samo iskustvu koje imam već 28 godina, kao i svakodnevnom učenju i usavršavanju. Na doktorskim studijama koje završavam u februaru, čak i moji poštovani profesori su voljeli da im pričam kako je u privredi.

Koji segment posla najviše volite?

Najviše volim što imam priliku da svojim znanjem pomažem klijentima kako da unaprijede svoje poslovne procese, da se bolje organizuju, kako da otkriju najslabije karike u sistemu, kako da formiraju kvalitetan sistem koji će donijeti profit i zadovoljstvo svim stejkholderima i naravno kako da povećaju prodaju, gdje sam kako oni kažu – ekspertkinja.  Takođe, ponosna sam kada im moj tim koji je zadužen za marketing uradi kompletno vizualno rješenje brenda od web sajta, online prodavnice i kada nam kažu kako im je promet ogromno porastao.

Foto: Privatna arhiva

Šta je za Vas uspjeh?

Kako prolaze godine tako se i moja definicija uspjeha mijenja. Naravno da mi je važan i profesionalan uspjeh, međutim više od svega mi je važno da svojim životom budem primjer drugim ženama, prije svega njegujući neprolazne vrijednosti:  poštenje, marljivost, kulturu ponašanja i komunikacije i humanost.

Kao vjernica, svjesna sam da je božji blagoslov najveći dar koji imam i beskrajno se trudim da svaki dan živim u miru i ljubavi sa ljudima koji me okružuju. Uspjeh je i sreća i razumjevanja koju imamo u našoj porodici, uspjeh moje djece. Međutim, najveća radost mi je moja unučica Nađa koja ima 2, 5 godine. Mnogo puta pogledam u nebo i kažem najljepšu molitvu -hvala!

Da li su žene spremne na preuzimanje rizika i pronalaženje kreativnih rješenja radi stvaranje profita?

U životu se često nađemo u različitim situacijama, a preuzimanje rizika je sastavni dio svakog napretka. Prosto prelazak na novi nivo poslovanja, zahtijeva donošenje i većih i novih odluka koje su nekada vezane za investicije, a nekada za nešto drugo. Sigurna sam da uz dobru poslovnu anlizu i biznis plan, na osnovu koga se izračunava analiza o isplatljivosti projekta,  svaka žena je spremna za preuzimanje rizika i pronalaženja kreativnih rješenja. Uvijek volim da naglasim da uspjeh neke kompanije ne zavisi isključivo od resursa sa kojima raspolaže i od njene veličine, nego, prije svega, od sposobnosti da primjenjuje inovacije u poslovanju upotrebom znanja, tehnologija i resursa. Pritom ne mislim da morate da izmislite novi proizvod, dovoljno je da unaprijedite i inovirate postojeće procese.

Foto: Privatna arhiva

Koliko je žensko preduzetništvo prepoznato i podržano od strane države? Može li se to dodatno poboljšati?

Svaka podrška i pomoć je uvijek dobrodošla, takođe i kvaliteno umrežavanje u udruženja koja se ozbiljno bave preduzetnicama je od presudnog značaja. Međusobno podržavanje, poštovanje, zajednički rast i razvoj, neprekidna edukacija su ključ uspjeha.  Nedavno sam izdala i e-book koji ću vrlo rado podijeliti sa vašim čitataocima. Moja poruka je da treba učiti od ljudi koji su prošli put kojim vi idete, jer je velika stvar kada imamo od koga da učimo. Kada imamo viziju šta i zašto želimo da ostvarimo, kada se borimo za sebe i svoju porodicu, ništa na svijetu nam ne predstavlja prepreku, naprotiv, svaka prepreka nam je stepenica za veći uspjeh.

Ovo vrijeme koje ste najviše kući iskoristiti i odmorite se, napravite plan koji će vam pomoći da poslije pandemije ostvarite sve ono što želite, sanjate i planirate. Moguće je da ostvarite sve što želite, samo napravite pametan plan, nemojte se limitirati, strah pobijedite hrabrošću i budite disciplinovani. Ako negdje zapne, slobodno me kontaktirajte, jer vaš uspjeh je moj posao. Svima želim mnogo ljepšu, zdravilju, mirniju  i uspješniju Novu 2021. godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content