Hrvatska: Kazne od 50 do 5.000 eura za korišćenje lažnih diploma

Piše: Objavljeno: 21/03/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom zvanju i akademskom stepenu kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim licima koja lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv.

Nacrtom Zakona, koji je na javnoj raspravi do 15. aprila, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stepen s pripadajućim skraćenicama koji se stiču završetkom fakulteta i stručnih studija.

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2.000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen protivno odredbama Zakona, prenosi rtcg.me.

Predviđena je i novčana kazna od 700 do 7.000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedočanstva, odnosno diplome o završenom fakultetu, te dopunska dokumenta. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kazniće se i odgovorna osoba u pravnoj službi za taj prekršaj.

Takođe, uspostavlja se nadležnost nacionalne Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stiču završetkom studijskih programa. Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i dalji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Nastoje da uklone neusklađenost sa evropskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebno u nazivima koji se stiču završetkom stručnih studija diplomskog nivoa sa regulativom u EU.

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke u Evopskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content