Građani i privreda mogu očekivati oporavak javnih finansija

Piše: Objavljeno: 12/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Finansijska stabilnost i predvidivost, kao i realno planirana i održiva budžetska politika za tekuću i narednu godinu, iako u nestabilnom političkom okruženju, daju za pravo da crnogorski građani i privreda mogu očekivati oporavak, kako javnih finansija, tako i realnog sektora, saopšteno je nakon sastanaka crnogorske delegacije u okviru Godišnjih sastanaka MMF-a i SB, koji se održavaju u Vašingtonu.

Delegacija Crne Gore koju predvode ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na godišnjem zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koje se održava u Vašingtonu, piše rtcg.me.

Crnogorska delegacija sastala se sa potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju Annom Bjerde, izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, direktorom Sektora za Evropu Alfredom Kammerom i šefom Misije za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem.

Na pomenutim sastancima je bilo riječi o izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija, a odnose se, prvenstveno, na rat u Ukrajini, visoku inflaciju i energetsku nesigurnost, te produženo trajanje KOVID-19 pandemije.

Ministar Damjanović je naglasio da su Vlada i Parlament pokazali visok nivo odgovornosti nedavnim usvajanjem rebalansa, što svakako doprinosi stabilnijoj finansijskoj klimi u državi i predvidljivijem ambijentu za eventualne aranžmane sa komercijalnim finansijskim sektorom.

“Finansijska stabilnost i predvidivost, kao i realno planirana i održiva budžetska politika za tekuću i narednu godinu, iako u nestabilnom političkom okruženju, daju za pravo da crnogorski građani i privreda mogu očekivati oporavak, kako javnih finansija, tako i realnog sektora. Ubrzana realizacija davno započetih projekata sa Svjetskom bankom, kao i najava novih aranžmana ukazuje da se vraća kredibilnost države u odnosu na ključne međunarodne finansijske partnere”, navodi se u  zajedničkom saopštenju MF-a i CBCG-a.

Uz visoke predstavnike Svjetske Banke, i predstavnici MMF-a su iskazali spremnost za intenzivniju saradnju sa crnogorskom stranom. Pored veoma korisnih i plodotvornih razgovora sa predstavnicima misije MMF-a za Crnu Goru, ministar Damjanović je održao i sastanak sa predstavnicima Sektora za fiskalne poslove te institucije, na čelu sa Juanom Torom, zamjenikom direktora zaduženim za Crnu Goru, na kojem je bilo riječi o konkretnim mogućnostima za tehničku i savjetodavnu podršku koju MMF pruža i namjerava da pruži Crnoj Gori.

Žugić je istakao da je finansijski sistem u Crnoj Gori, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, zdrav i stabilan, prvenstveno zahvaljujući dobrom stanju crnogorskog bankarskog sektora. Naime, banke u Crnoj Gori su stabilne, visoko likvidne i adekvatno kapitalizovane, dok je povjerenje klijenata izuzetno visoko, što se najbolje očitava u rekordnom nivou depozita.

„Adekvatnim odabirom i pravovremenom implementacijom 11 setova mjera, koje su prvenstveno bile usmjerene na podršku privredi i građanima, očuvali smo likvidnost i stabilnost banaka“, istakao je Žugić i dodao da CBCG trenutno sprovodi aktivnosti na planu preveniranja rasta učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima kroz dnevno izvještavanje i komunikaciju sa bankama, unapređenje on-site i off-site kontrola, frekventniju superviziju i praćenje makroekonomskih indikatora, kao i eksternih rizika.

Takođe, kako su naveli u saopštenju, zbog visokih stopa inflacije i rasta Euribora, CBCG realizuje aktivnosti sa ciljem ublažavanja posljedica potencijalnog rasta kamatnih stopa u zemlji, preko instrukcija datih bankama za blagovremenu pripremu programa zaštite klijenata.

Uz ministra Damjanovića i guvernera Žugića, u crnogorskoj delegaciji su i Bojan Paunović v. d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvui finansija i Marijana Mitrović, direktor Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku u CBCG.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content