“Formirati Ministarstvo trgovine, regulisati kretanja na tržištu”

Piše: Objavljeno: 09/02/2024
featured image

Cijene hrane u svijetu padaju više mjeseci uzastopno, a trenutno su na nivou od prije tri godine. To konstatuje izvještaj Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Kod nas rastu i to je posljedica, smatra analitičar Oleg Filipović, uvozne zavisnosti, veličine tržišta. Rješenje je, kaže u izjavi za Radio Crne Gore da se obnovi akcija “Stop inflaciji” ali sa proširenom listom proizvoda, ili uspostave administrativne mjere kontrole tržišta, odnosno ograniče cijene. Zalaže se i za uspostavljanje Ministarstva trgovine. Bivši ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović za Radio Crne Gore je prokomentarisao da se do stabilizacije cijena može doći samo u dijalogu sa privrednicima.

Cijene hrane globalno dostigle su najniže vrijednosti u posljednje tri godine. Preciznije na nivo su prije početka rata u Ukrajini, stoji u analizi Ujedinjenih nacija.

“Cijena korpe na globalnom nivou u januaru spustile su se nivo od prije tri godine, pod pritiskom pojeftinjenja žitarica i mesa. Samo u odnosu na januar 2023-će niže su za preko 10 odsto. Pojeftinjenje žitarica uslijedilo je zbog pojačanog izvoza i ponude iz država južne hemisfere. Na početku 2024-ve sedmi mjesec uzastopno padaju i cijene mese, takođe pod uticajem vodećih izvoznika. Niže su i cijene u odnosu na početak prošle godine biljnih ulja skoro 13, odnosno mlijeka i prerađevina gotovo 18 odsto”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content