Fer tender za bolju valorizaciju obale

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Foto: Morsko dobro/arhiva

Svaka primorska opština će u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koje će se finansirati iz budžeta Morskog dobra, kazao je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore direktor tog Javnog preduzeća Mladen Mikijelj. Kazao je i da su u odnosu na 2021. prihodi Morskog dobra šest puta veći.

“Ako budemo sproveli sve kako smo zamislili ne da će biti ulaganja, nego će svaka primorska opština u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koje će se finansirati iz našeg budžeta”, kazao je Mikijelj i podsjetio da su u toku radovi na šetalištu u Sutomoru i najavio rekonstruciju šetališta “Pet Danica” u Herceg Novom.

Kada je riječ o novoj odluci Morskog dobra o zakupu plaža i uslovima konkursa, Mikijelj kaže da se crnogorsku obalu kao jedan od najvažnijih resursa Crne Gore mora valorizovati na drugačiji način.

“Od obale država u prethodnih godinama nije imala prihod koji je trebalo da ima”, kazao je Mikijelj.

Do sada su, kako kaže, uslovi tendera za zakup plaža bili takvi da smo imali “građane prvog i drugor reda, zboč čega su i promijenjeni uslovi”. Pored toga, kako ističe Mikijelj, opravdan je i predlog za povećanjem cijena zakupa.

“Korigovanom odlukom djelom se prihvataju ulaganja bivših korisnika, ali se i novim korisnicima ostavlja mogućnost da kroz fer tender budu zakupici”, naveo je Mikijelj.

Kaže i da se bivšim zakupcima ne osporava mogućnost da se ponovo prijave na tender. Kako pojašnjava svi zakupci su znali da potpisuju ugovore na pet godina i znaju kako mogu ponovo da se prijave.

“Ne možemo da stvaramo uslove na način da se zadovoljava interes određene grupe, a da se zanemaruje interes države” kazao je Mikijelj i dodao da se moraju donositi odluke u interesu svih građana Crne Gore.

Pojasnio je i da bivši zakupci, ako ne pobijede na tenderu, mogu svoje privremene objekte da prodaju eventualno novim zakupcima.

“Cilje je da se kroz fer tender Morsko dobro razvija i da se povećavaju prihodi”, poručio je Mikijelj.

Mikijelj podsjeća da je prihod Morskog dobra 2021. godine bio 2021. 4,5 miliona eura, a da je za ovu godinu projektovana na preko 25 miliona eura.

“Tih 20 miliona razlike u prihodima je iznos koji je država gubila zbog odluka koje su u kontinuitetu bile u interesu privilegovanih pojedinaca, a ne građana”, kazao je Mikijelj uz uvjerenje da će takve planove i Vlada usvojiti.

Kazao je i da su svi trajekti na liniji Kamenari – Lepetane u funkciju, kao i “30. avgust”.

“Trajekt “30. avgust” ne da je u funkciji nego će ove sezone donijeti još bolje rezultate. “30. avgust” ići će na redovan servis i mi sada imamo dovoljno trajekata za zimski period”, kazao je Mikijelj.

On poručuje da sada Morsko dobro ima skoru duplo veću flotu nego ranije i kako dodaje, bolju uslugu.

“I nećemo se zaustaviti na tome, radimo na online kupovini karata, na poboljšanju uslova za građane. Iz dana u dan iz godine u godinu biće bolje stanje na trajek liniji”, zaključio je Mikijelj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content