Evropska komisija Crnoj Gori dodijelila 30 miliona eura

Piše: Objavljeno: 22/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vlada je usvojila Informaciju u vezi sa dodjeljivanjem direktne budžetske podrške Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize. U sklopu paketa podrške, EK je Crnoj Gori dodijelila 30 miliona eura.

“U postupku stvaranja uslova za realizaciju podrške, Ministarstvo kapitalnih investicija je ostvarilo široki proces konsultacija sa svim elektro-energetskim subjektima i nadležnim institucijama i nakon sagledavanja dobre međunarodne prakse, definisana je okvirna struktura potrošnje dodijeljenih sredstava”, piše u saopštenju.

Kako se ističe, kroz druge dostupne mehanizme obezbijeđena je i dodatna podrška Evropske komisije za realizaciju tzv. mekih reformskih mjera energetskog tržišta, preliminarne procijenjene vrijednosti od oko tri miliona eura bespovratnih sredstava, piše rtcg.me.

“Ova komponenta uključuje aktivnosti koje su usmjerene na pripremu potrebnih analiza i studija, u cilju unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta u sektoru energetike, uz podršku EBRD. U komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i EK definisan je sistem indikatora za praćenje realizacije dodijeljenih sredstava prikazan u formi Mape puta/ Akcionog plana, kojim se na raspolaganje stavlja 90 odsto od ukupnog iznosa, što je 27 miliona eura, dok će se ostatak od deset odsto, to jest, tri miliona eura dodijeliti nakon što budu realizovani svi obuhvaćeni indikatori”, navedeno je u saopštenju. 

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content