Ema KOLJENOVIĆ: Najprofitabilnija investicija je ulaganje u sebe i svoje zdravlje

Piše: Objavljeno: 28/11/2021
featured image

Ema Koljenović je doktorica stomatologije. Ljubav prema medicini je, kako kaže, započela još u najranijem periodu njenog djetinjstva, kada je sticala prva znanja, i već tada zamišljala da liječi druge. Nakon završenog fakulteta, svoju ljubav prema medicini je prilagodila i svojim afinitetima, te je tako i njen profesionalni razvoj išao u tom smjeru.

Sa Emom smo razgovarali o njenoj ljubavi i profesionalnom opredjeljenju-stomatologiji i estetskoj medicini, daljim planovima za budućnost, uspjehu…

Kako biste sebe opisali?

Prije svega majka i supruga, zatim doktorica stomatologije posvećena zdravlju svojih pacijenata. Kada je u pitanju moj profesionalni poziv, vrlo sam strastvena. Volim ono čime se bavim i jako uživam u tome. S druge strane, pokušavam da radim na svojoj brzopletosti i tvrdoglavosti, ali mogu reći da me i te karakteristike značajno opisuju.

Posebna sfera Vašeg interesovanja su maksilofacijalna hirurgija i estetska antiaging medicina. Kako biste opisali ljubav prema medicini i njezi uopšte?

Ljubav prema medicini javio se u najranijem djetinjstvu. Ona je počela sa mojim djedom, koji je bio primarijus ginekologije i akušerstva, osnivač Doma zdravlja koji danas i nosi njegovo ime. Uvijek sam znala da će jedna od grana medicine biti moj životni poziv. Prva znanja sticala sam uz svog dedu, prateći ga na poslu i krišom zamišljajući da i ja liječim druge. Nakon završenog fakulteta, svoju ljubav prema medicini djelimično sam prilagodila i svojim afinitetima. Kako mi je estetika važna u životu, tako je i moj profesionalni razvoj išao u tom smjeru. Danas kao sertifikovani doktor estetske medicine mogu reći da je Antiaging medicina neplanirano postala moja velika ljubav i pasija.

Tokom studija bili ste angažovani u studentskim organizacijama i učestvovali ste na brojnim naučnim kongresima i konferencija u regionu i Evropi. Koliko je po Vašem mišljenju važno biti u koraku sa novitetima i novim dostignućima/trendovima u poslu?

Smataram da se u današnjem vremenu moramo prilagoditi konceptu cjeloživotnog učenja. Konstantno usavršavanje i rad na sebi je od presudnog značaja za uspjeh u ovom poslu. Toga sam postala svjesna nakon prvih stomatoloških kongresa i obuka na kojima sam učestvovala tokom studija.

Stomatologija je moj životnu poziv i osnov mog medicinskog angažmana, a estetska medicina jednako važan izazov. Nakon studija fokusirala sam se na neke od najznačajnijih programa obuka u oblasti estetke medicine, zbog čega sam postala i sertifikovani doktor estetske medicine u Medical EstheticInstitute pod mentorstvom dr. med. Dent. Željka Rotima, predsjednika Hrvatskog udruženja za estetku medicinu licenciranog u Evropskoj uniji. Svi doktori koji žele da se ozbiljno bave ovim poslom moraju shvatiti da se radi o oblasti medicine koja je u začetku i da se postavljaju medicinske osnove daljeg razvoja ove grane.

Estetska medicina je u ekspanziji i da bi pratili svjetske trendove i standarde, stalno učenje i rad na sebi su neizbježni segmenti.

Jeste li zadovoljni potražnjom za Vašim uslugama?

Ponosna sam na saradnju koju sam uspostavila sa ZU Naša medicina, gdje vodim njihov NM Antiaging program. Sa obzirom da sam i dalje na profesionalnim počecima, jako sam zadovoljna postignutim i brojem zadovoljnih pacijenata. Tržište u ovoj oblasti u Crnoj Gori nije još uvijek na nivou EU i razvijenih zemalja, ali interesovanja itekako ima, i ono se osjetno povećava. Ipak, najvažnije je ljude edukovati i pokazati im rezultate.  Moje dosadašnje iskustvo govori da su posvećenost u radu sa pacijentima, kao i ostvareni rezultati u tretmanima najvažnija preporuka. U prilog tome govori činjenica da se vecina mojih pacijenata vraća na ponovne tretmane i to je moj najveći uspjeh.

Kolika je, po Vašem mišljenju, važnost estetske medicine u našem društvu? Da li se u radu susrijećete sa predrasudama kada je u pitanju ova oblast medicine?

Smatram da je estetsko zdravlje usko povezano i komplementarno sa mentalnim zdravljem i da se koncept zdravlja i medicinske njege mora posmatrati holistički. Predrasude postoje i one uglavnom potiču od nedovoljnog razumijevanja koncepta estetske medicine i slabe informisanosti javnosti. U današnjem vremenu estetska medicina i njega kao aspekat očuvanja cjelokupnog zdravlja je nešto što postaje standard u cijelom svijetu i to brzo dolazi i kod nas.

Ipak, čini mi se da je danas najvažnije raditi na edukaciji pacijenata o značaju estetske medicine i distinkciji između kozmetičke njege i estetske medicine.

Osim lica, ništa manje nije važna ni njega kompletnog tijela. Koje tretmane preporučujete?

U mojoj praksi najtraženiji tretman je “mesohair”, posebno liječenje opadanja kose kao posljedice prelezanog Korona virusa, ali skoro jednako i mezoterapija tijela sa različitim indikacijama- kao što je rješavanje problema strija, celulita, ožiljaka i lokalizovanih masnih naslaga.

Kada je u pitanju “mesohair” kroz svoju praksu i uz konsultacije sa kolegama dermatolozima iz Slovenije kreirala sam jedinstven protokol zasnovan na ne tako malom broju uspješnih tretmana gubitka kose, i sve veći broj pacijenata traži upravo taj tretman.

Šta je za Vas uspjeh?

Najveći uspjeh u poslu mi je zadovoljan pacijent i ostvareni rezultati. Zaista, osjećaj profesionalne i lične ispunjenosti nakon reakcija zadovoljnih pacijenata, nema cijenu. Oni me motivišu da dalje radim na sebi i kreiram protokole individualno za svakog pacijenta.

Činjenica je da žene, globalno, i dalje manje zarađuju od muškaraca. Šta je po Vama razlog tome?

Čini mi se da je značajna prepreka ženama izazov u uspostavljanju balansa i želja za ravnotežom između poslovnog i privatnog života. Ipak iz godine u godinu taj trend polako opada i žene su zaista, u sve boljoj poziciji.

Postoji li nešto što još uvijek nijeste ostvarili, a želite?

Moj cilj je pokretanje sopstvene klinike, koja će uvezati i objediniti sve stomatološke specijalizacije na jednom mjestu. Svjesna sam koliko je to velik izazov, ali sam spremna da nastavim da intenzivno radim na tome u narednom periodu.

Žena danas gotovo da ima sve atribute za maksimalno iskazivanje ličnog potencijala, a čini se i da se mora mnogo toga odreći. Šta je potrebno da žena danas uspije?

Posvećenost, jasan cilj i fleksibilnost. Lično meni, podrška partnera, oslonac i razumijevanje porodice. Da bi se napravio balans između privatnog i poslovnog života, zaista je potrebna podrška.

Za uspjeh je važno da svako nađe svoj izvor motivacije.

Koja je Vaša poruka našim čitaocima/čitateljkama?

Najprofitabilnija investicija je ulaganje u sebe i svoje zdravlje. Bilo da je to ulaganje u unutrašnju “ljepotu” ili spoljasnju – okom vidljivu. Za ovu drugu estetska medicina je ponudila rješenja i radujem se da ih zajedno otkrivamo.

Jooble oglasi za posao
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content