Elektronskim nadzorom unaprijediti odgovor na nasilje prema ženama

Piše: Objavljeno: 15/03/2023
featured image

Foto: gov.me

Neophodno je unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku Ministarstva pravde sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Woman Srbija).

Sastanak je održan na temu Unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora (EMS) u Crnoj Gori.

Pored predstavnika navedenih instituacija sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave policije, kao i predstavnici Unicom Telecom-a.

Na sastanku su dogovoreni dalji neophodni koraci u cilju čvršće međusektorske povezanosti svih relevantnih subjekata, koji imaju nadležnosti u sprovođenju mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Sastanak je održan u okviru projekta šireg oblika pružanja podrške Ministarstvu pravde od strane UN Women, čija je krajnja svrha da se doprinese zaštiti žrtava rodno zasnovanog nasilja, ali i podigne svijest javnog mnjenja o problemu rodno zasnovanog nasilja, kao i o mehanizmima zaštite od nasilja, uključujući postojanje mogućnosti izricanja mjere bezbjednosti zabrana približavanja i njeno sprovođenje putem instaliranja uređaja za praćenje osuđenog lica.

U okviru projekta je donirana i oprema koja je data na dalje upravljanje nadležnom Direktoratu za IKT pravosuđa i bezbjednost podataka, a ista obuhvata: jedan centralni monitoring sistem/server (hardware), jedan upravljački sistem (software), stotinu komada RF odašiljača, stotinu komada GPS prijemnika za osuđena lica, stotinu komada GPS prijemnika za žrtve/oštećena lica, kao i paket održavanja i garanciju.

Takođe, projektom je obezbijeđena dodatna potpora u vidu konsultantske podrške u praćenju primjene EMS-a, treninga za predstavnike policije, centara za socijalni rad i pravosudnih organa, a radi unapređenja znanja u domenu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i boljeg odgovora na svaki oblik nasilja.

Ministarstvo pravde ima značajnu ulogu u obezbjeđivanju zaštite žena i djevojčica od rodno zasnovanog nasilja, prije svega zbog ovlašćenja da prati primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i Krivičnog zakonika koji predviđa mjere zaštite od počinioca nasilja.

Osim toga, Direkcija za uslovnu slobodu u sastavu Ministarstva pravde, direktno je nadležna za sprovođenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške posredstvom UN Women Srbija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content