EK: Inflacija se značajno povećava, CG malo toga može u borbi protiv nje

Piše: Objavljeno: 13/10/2022
featured image

Foto: Opština Budva

Snažan oporavak turizma doprinio je smanjenju spoljnog deficita, navodi se u izvještaju Evropske komisije. Dodaje se da  Crna Gora bilježi veoma visoke deficite tekućeg računa u posljednjih pet godina, u prosjeku od 16,5 odsto BDP-a od 2017. godine.

“Jaz tekućeg računa se smanjio na 9,2 odsto BDP-a u 2021. godini, u poređenju sa 26,1 odsto BDP-a godinu dana ranije. Ovo značajno poboljšanje je uglavnom podstaknuto rastućim suficitom na računu usluga, koji je dostigao 19,5 odsto BDP-a u 2021. u poređenju sa 4,2 odsto u 2020. zahvaljujući turizmu koji se oporavlja, i skoro je izjednačio nivo prije pandemije. Štaviše, prilivi od kompenzacija zaposlenima koji rade u inostranstvu i od doznaka takođe su se povećali u 2021. godine”, navodi se u izvještaju.

Nasuprot tome, robni trgovinski deficit se povećao na 39 odsto BDP-a u 2021. godini, zbog brzog rasta uvoza, podstaknut jačom domaćom tražnjom i rastućim globalnim cijenama roba, piše rtcg.me.

“Brzi rast izvoza nije bio dovoljan da nadoknadi snažniji rast uvoza, jer je robni izvoz pokrivao samo 21,5 odsto ukupnog uvoza”, navodi se i izvještaju.

Ocijenili su da je ponovno otvaranje privrede dovelo do brzog oporavka stranih direktnih investicija, koje su nominalno porasle za 23,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosile su 11,2 odsto BDP-a u 2021. godini, čime je prevaziđen spoljni deficit.

“Ulaganja u nekretnine bila su skoro 2,4 puta veća nego godinu dana ranije. S druge strane, ulaganja u međukompanijski dug su opala za 24,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pošto je domaćim firmama bila potrebna manja podrška svojih stranih matičnih kompanija. Oporavak priliva SDI nastavljen je u prvoj polovini 2022. Deficit tekućeg računa je značajno povećan u prvoj polovini 2022. godine, za 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, podstaknut naglim rastom vrijednosti uvoza”, navodi se u izvještaju.

Dodaju da je stanje međunarodnih deviznih rezervi smanjeno sa ekvivalenta 6,8 mjeseci uvoza roba i usluga na kraju 2021. godine na 5,3 mjeseca u drugom kvartalu 2022. godine.

“Inflacija se značajno povećava, a Crna Gora ima veoma ograničen set instrumenata monetarne politike za borbu protiv nje”, navodi se u izvještaju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content