ECB će do juna moći da procijeni kretanje kamatnih stopa

Piše: Objavljeno: 17/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Evropska centralna banka (ECB) dobiće do juna ključne podatke za odluku o prvom u mogućem nizu smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, rekao je glavni ekonomist ECB-a Philip Lane.

Od juna 2022. do oktobra prošle godine ECB je podigao kamatne stope 4,5 postotnih bodova kako bi zakočenom potrošnjom obuzdao inflaciju.

U oktobru i decembru prošle godoine zadržali su kamatne stope na važećem nivou, ocijenivši da se inflacija kroz duži period spušta prema ciljanih dva odsto.Prošle sedmice predsjednik ECB-a Luis de Guindos izjavio je da je eurozona u posljednjem tromjesečju prošle godine možda stupila u recesiju i da su izgledi za rast i dalje slabi, prenosi SEEbiz.

“Slabi pokazatelji upućuju na pad ekonomske aktivnosti i u decembru, potvrđujući mogućnost tehničke recesije u drugoj polovini prošle godine i slabe kratkoročne izglede”, rekao je de Guindos prije sedmicu u Madridu.

Lane je otvoreno je u intevjuu za italijanski dnevnik Il Corriere della Sera, objavljen u subotu, spomenuo mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa.

On je naveo ipak da će ključni podaci o platama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ECB-a zakazane 6. juna.

“Dobićemo te važne podatke do naše sjednice u junu. No, pratićemo i druge podatke, iz sedmice u sedmicu”, dodao je Lane.

Prošli septembar ECB je podigao kamatne stope dijelom i kako bi eurozonu “osigurao” od povratka inflacije, istaknuo je Lane, i to će uzeti u obzir kada dođe vrijeme za ublažavanje monetarne politike.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content