Duže pomorske rute izazvaće nestašice i rast cijena

Piše: Objavljeno: 28/01/2024
featured image

Potpredsjednik Unije pomoraca, Vlado Vučetić, za Radio Crne Gore, analizirao je trenutno stanje u svjetskom pomorskom prevozu. Kapetan Vučetić smatra da će zbog dužih transportnih pomorskih ruta, koje su uslovljene napadima Huta na brodove u Crvenom moru, ali i manjeg tranzita Panamskim kanalom, izazvati nestašice, kao i dovesti do rasta cijena proizvoda.

Duža plovidba oko Afrike i ispod Južne Amerike, iziskuje više nafte za pogon brodova, podiže cijenu transporta, sporije se prazne kontejneri i tu se već javlja deficit.

“Napadi Huta u Bab el Mandebu i u Crvenom moru su baš zakomplikovali cijeli lanac transporta koji slijedi. Tim putem vodi prema Mediteranu u Evropi i prema Sjevernoj Americi. Put od Singapura do Port Saida je dugačak 4.450 milja. Kao alternativna ruta sada se ponovo pojavio put ispod rta Dobre Nade u Zapadnu Afriku i ulazak u Mediteran kroz Gibraltar, pa tek onda za Port Said. Taj put je dugačak 12.500 milja, znači skoro pa tri puta duži i to će toliko i povećati finalnu cijenu proizvoda koju dobijamo iz Kine”, kaže Vučetić za Radio. 

Smatra da će se efekt i odraziti tek za dva-tri mjeseca i to čak i u vidu inflacije i nestašice proizvoda.

“Ide i Kineska Nova godina, Kina će imati neku pauzu od 7 do 10 dana, zavisno se od regiona do regiona. Tako da će sve to poremetiti lanac snabdijevanja”, dodaje on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content