Dušan Kaličanin dao intervju za prestižni evropski magazin ECOC News o kandidaturi “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”

Piše: Objavljeno: 22/08/2023
featured image

Prestižni evropski magazin ECOC News, specijalizovan za Evropske prijestonice kulture, objavio je danas 22.8.2023. godine ekskluzivni intervju sa Dušanom Kaličaninom, pokretačem i koordinatorom kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”.

Kaličanin je u intervju-u govorio zašto i kako je grupa građana iz svih opština Boke pokrenula kandidaturu, zainteresovala i dobila podršku opštine Budva, a potom i drugih opština Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), Ministarstva kulture i medija, Vlade i Predsjednika Crne Gore, a potom uspješno vodila kandidaturu postigavši veliki uspjeh ulaskom u finale.

Između ostalog, Kaličanin je rekao: 

“Mi vidimo Evropsku prijestonicu kulture kao proces koji će kroz kulturu i kreativnost voditi Budvu, Boku i Crnu Goru ka napretku, ka vrhu.”

Govorio je o tome kako su u kandidaturu uključeni institucionalna i vaninstitucionalna kulturna scena, umjetnici i kulturni stvaraoci, NVO, privatni sektor, neformalne grupe i građani uopšte. Predstavio je ključne reči i teme kandidature, procese izrade i usvajanja Nacionalnog programa razvoja kulture Crne Gore i Programa razvoja kulture opštine Budva.

Podelio je sa javnošću Evrope kakvo je naše viđenje samog procesa kandidature, njenih izazova i dobrobiti. Na kraju je predstavio koje korake kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” treba još da napravi na putu do pobjede.

Odluka ko će pobediti u finalu: Budva ili Skoplje, i postati Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu u kategoriji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU, biće doneta 20.9.2023. godine u Briselu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content