Đurović: Sezona nije loša kako se to predstavlja javnosti

Piše: Objavljeno: 26/07/2022
featured image

Foto: gov.me/arhiva

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović posjetio je juče opštinu Ulcinj i učestvovao na odboru udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore na temu odvijanja ljetnje turističke sezone.

Đurović je ocijenio da sezona nije loša kako se to u posljednje vrijeme predstavlja javnosti.

– Vrlo vješto se spinuje, priča u nečiju korist a našu štetu za neke stvari koje nisu tačne. Nemojte da crnimo našu državu a da hvalimo tuđe. Mi imamo jednu sasvim korektnu sezonu, je li najbolja – nije, vjerovatno. Može li biti bolja? Može, svaka može i sve ćemo uraditi da sledeća bude duplo bolja, ali sa ovim špicem imaćemo sezonu koja je sasvim zadovoljavajuća – kazao je Đurović.

Iz lokalne samouprave saopštili su da je turistička posjeta Ulcinju veća za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu a vrlo blizu rezultatima iz rekordne 2019. godine.

Turistički poslenici ukazali su na probleme koji otežavaju njihovo poslovanje i odvijanje sezone: saobraćajne gužve, buku, čistoću, probleme sa vodosnabdijevanjem, naplatom turističke takse, nelegalnim radom. Kao problem je istaknuto i povećanje cijena zakupcima privremenih objekata na Adi Bojani od strane JP Morsko dobro.

Đurović je poručio da je za rješenje ovih izazova potrebno vrijeme i pozvao ugostitelje da posluju legalno i plaćaju obaveze prema državi, koja će im to znati vratiti.

– Ne možete očekivati od ovog Ministarstva, na čije sam čelo došao prije dva mjeseca da odmah riješi sve probleme i molimo vas da nas razumijete. Kada je u pitanju odluka Morskog dobra – ja je podržavam. Objekti na Adi se tretiraju kao luksuz, a svako ko bude tamo želio da uživa – moraće da plati cijenu. Na taj način želimo da čuvamo prostor, destimulišemo dalju divlju gradnju i da pravila važe jednako za sve – poručio je Đurović.

On je kazao da Vlada pokušava da riješi problem evidencije turista kroz nove modele naplate boravišne takse i pozvao turističku privredu da bude dio dogovora oko strategije za ljetnju sezonu naredne godine.

Na sastanku sa predsjednikom opštine Ulcinj Omerom Barjaktarijem bilo je riječi o izazovima sa kojima se suočava lokalna samouprava, posebno u oblasti infrastrukture, kao i mogućnostima za podsticanje poljoprivrede i njenog uvezivanja sa ugostiteljstvom.

Đurović je istakao da je Ulcinj grad sa najvećim potencijalom u Crnoj Gori a investicija gradske uprave od 20 miliona eura u projekat vodosnabdijevanja istorijska šansa da se riješi pitanje od najvećeg značaja za razvoj opštine. U okviru te investicije planira se rekonstrukcija više od 90km vodovodne i kanalizacione mreže.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content