Država vraća ratu kredita Crnogorske plovidbe Exim banci

Piše: Objavljeno: 09/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Vlada će isplatiti januarsku ratu kredita Crnogorske plovidbe kineskoj Exim banci jer crnogorska kompanija uprkos pozitivnom poslovanju nije u mogućnosti da to učini, saopštili su iz Vlade.

Vlade je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o izmirenju obaveza Vlade prema Exim Kina banci po osnovu državne garancije izdate za potrebe kreditnog aranžmana zaključenog između Crnogorske plovidbe Kotor i Exim Kina banke.

“Imajući u vidu da Crnogorska plovidba, iako je za 9 mjeseci poslovala pozitivno, ipak nije u mogućnosti da, pored tekućih obaveza, obezbijedi učešće za otplatu januarske rate kredita, Vlada je prihvatila Zahtjev Exim Kina banke za izmirenje dospijelih obaveza po osnovu izdate garancije, u iznosu od 2.478.810 američkih dolara, uvećanih za dodatne troškove kamate koji će se naknadno obračunati od dana dospijeća do dana plaćanja, u eurskoj protivvrijednosti na dan plaćanja”, navodi se u saopštenju Vlade.

U diskusiji je naglašeno da se, i po ovom pitanju, Vlada našla u poziciji da rješava jedan od naslijeđenih problema koji je nastao kao posljedica loših odluka u prošlosti.

“Vlada je dužna da, kao garant po predmetnom kreditnom aranžmanu, izmiri obavezu prema Zajmoprimcu, imajući u vidu da je obaveza zasnovana Ugovorom o garanciji i da, u cilju održavanja reputacije i povjerenja koju Crna Gora ima u odnosu sa međunarodním povjeriocima, obaveza mora biti izvršena bez odlaganja”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da će prema dosadašnjoj praksi, Ministarstvo finansija zahtijevati od kompanije da nadoknadi troškove koje je država imala po osnovu izmirenja obaveza u vezi sa garancijom.

“Takođe, Ministarstvo finansija će obavijestiti Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi bile preduzete sve potrebne radnje, radi zaštite imovinsko pravnih interesa Države”, zaključuju u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content