Država se u decembru zadužila 159 miliona eura, tajnih zaduženja nije bilo

Piše: Objavljeno: 02/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarstvo finansija se u decembru 2023. godine zadužili ukupno 159 miliona eura, saopšteno je za TVCG iz tog vladinog resora. Oni poručuju da tajnog zaduženja nije bilo.

“I to 109 miliona kroz zaključenje ugovora o kreditu sa osam domaćih poslovnih banaka i 50 miliona eura kroz emisiju državnih zapisa”, precizirali su iz Ministarstva.

Sredstva iz zaduženja, kako su kazali, služila su za blagovremeno izmirenje obaveza planiranih godišnjim zakonom o budžetu za 2023. godinu, piše rtcg.me.

Iz Ministarstva napominju da je zaduženje u iznosu od 109 miliona eura bilo sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,55% fiksno, a najveći broj ugovora, kao su kazali, zaključen je na rok dopijeća od 5 godina.

Država se, napominju, zadužila i kroz tri emisije državnih zapisa.

“Što se tiče državnih zapisa, zaduženje je bilo kroz tri emisije i to: 20 miliona eura na rok od tri mjeseca sa kamatnom stopom od 3,75%, 20 miliona eura na šest mjeseci sa kamatnom stopom od 3,5% i 10 miliona na devet mjeseci sa kamatnom stopom od 4,0%. Prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7%”, kazali su iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje TVCG da li je tačno da se država tajno zadužila.

Iz Ministarstva su kazali da se država ni u ranijem periodu, pa ni u decembru 2023. godine nije tajno zaduživala.

“Proces zaduživanja sprovelo je Ministarstvo finansija uz saglasnost Vlade Crne Gore, koja je data u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakona o budžetu za 2023. godinu i Odluke o zaduživanju za 2023. godinu. Posebno napominjemo da je prilikom dostavljanja materijala prema Vladi, sa određenim brojem banaka proces pregovora bio u toku, da ugovori imaju oznaku ‘povjerljivo’ od strane banaka, te da je iz tih razloga odlučeno da se informacije označe stepenom tajnosti ‘interno'”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić juče je saopštio da je javnost bila upoznata sa zaduženjima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content