Druga internacionalna Vavilonska kolonija

Piše: Objavljeno: 09/08/2021
featured image

Vavilonska Biblioteka, umjetnička zajednica iz Crne Gore, po drugi put je domaćin velike internacionalne poetske kolonije koja se, ovog puta, održava između četiri zemlje učesnice, odnosno četiri partnerske organizacije, u periodu od 9. do 13.avgusta.

Kako je saopšteno, kolonija će ovoga ljeta proputovati Crnom Gorom i Albanijom a na jesen se seli u Italiju i Srbiju: „Sve naše kolonije su zamišljene kao putujući poetski karavani“- kazala je Katarina Sarić, umjetnička direktorica Vavilonske Biblioteke koja je pokretač ovog interesantnog projekta.

Zajednica je već u junu uspješno realizovala Prvu bilingvalnu koloniju između Temišvara, Beograda i Budve, a i ovog puta, svi pjesnici učesnici koji dolaze iz pomenutih zemalja, ujedno su i umjetnici objavljeni na platformi Vavilonske Biblioteke i prevedeni na sve jezike zemalja partnera na projektu: albanski, italijanski, crnogorski i srpski.

U prevodima, učesnici su objavljeni i na platformama umjetničkih organizacija: Nigdine, Novi Sad, Poeteka, Albanija i „Dell’Associazione degli Scrittori e Artisti Albanesi in Italia di cui Faccio parte anch’io come Consigliera e Tesoriera DEl Consiglio degli scrittori e poeti“ – bilingvalno italijansko-albansko udruženje albanskih pjesnika sa sjedištem u Italiji.

Program kolonije, kreće iz Albanije i stiže u zemlju domaćina, preko sljedećih poetskih gradova:

 9. avgust TIRANA: HEMINGWAY ART CLUB 19.00h, domaćin Poeteka, ispred kojih, goste iz Crne Gore, Italije i Srbije, dočekuju albanski pjesnici-domaćini Arian Leka i Olimbi Velaj. 

10. avgust DURRES PUBLIC LIBRARY 18.00h

11. avgust STARI BAR, CREATIVE HUB 19.00h, domaćina HUB, umjetničkog kluba , ispred kojeg će učesnike iz Albanije, Italije i Srbije, dočekati mr Maja Čakalović, program menadžerka, i u ime Kulturnog centra dr Milun Lutovac.

12. KULTURNO ULCINJSKO LJETO, LJETNJA POZORNICA, 21. 00h, na kojoj je domaćin Vavilonske kolonije, bilingvalni crnogorsko-albanski  Art Klub, čiji je umjetnički direktor Ismet Kallaba.

13. SPOMEN DOM CRVENA KOMUNA, PETROVAC, BUDVA 20.00h, domaćin pisac Đorđe Gregović ispred JU Narodna biblioteka Budve.

U programu učestvuju pjesnici i pjesnikinje: ispred Vavilonske Biblioteke, Flutur Mustafa, Semi  Flamuri i Katarina Sarić, Nigdina, Dušica Mrđenović i Aleksandra Vujisić Lekić, Poeteke, Arian Leka i Olimbi Velaj i Scrittori, Valbona Jakova.

Svi pjesnici/pjesnikinje, istovremeno su i simultani prevodioci jedni drugih, što cjelokupan događaj čini višestruko interesantnijim jer će publika imati prilike da sluša izvođenje pjesnika na više jezika, što je snažna poruka organizatorke Vavilonske Biblioteke, a tiče se razmjene različitih kultura kroz prožimanje i poetski slogan da smo svi pod suncem isti: „Za lajt-motivsku inspiraciju, kojom sam pokrenula čitavu priču, poslužio mi je zapis sa Vavilonske ploče p.n.e. na kojoj se anonimni pjesnik žali kako je već sve zapisano“ – kazala je, za kraj Katarina Sarić.

,,I da jeste, ali da se, isto tako, sve što je već odavno zapisano, može ispisati na milion različitih i novih načina, uvijek. Umjetnost je neiscrpno polje prožimanja, što je, po drugi put pokazala Vavilonska, internacionalna kolonija”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content