Drakić: Privednici pokazali snagu opstajući i obezbjeđujući tržišta gotovo svim proizvodima

Piše: Objavljeno: 04/01/2023
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Visok stepen uvozne zavisnosti ostaje jedna od najslabijih tačaka crnogorske ekonomije, a uslovljen je nizom faktora – počev od nedovoljno diverzifikovane privrede, zastarjele proizvodne tehnologije u nekim granama, neadekvatno edukovane radne snage i generalno niske konkuretnosti, poručila je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je u intervjuu za portal Bankar kazala da smatra da su upravo ovo ključni nedostaci crnogorske privrede koji su tokom prošle godine došli do izražaja.

– Šansu da se uhvatimo u korak sa razvijenim svijetom vidim prije svega u digitalizaciji i energetici – istakla je Drakić.

Ona je najavila pokretanje platforme Moja E-komora, veći broj usluga u okviru programa “Preduzetnik početnik”, kao i tjesniju saradnju sa Fondom za inovacije, Naučno-tehnološkim parkom i IPC Tehnopolisom zastart upkompanije. Takođe ističe da je još rano za ocjenu benefita koje donosi otvaranje više od 3.000 ruskih firmi u Crnoj Gori tokom 2022. godine.

– Ukoliko želimo unaprijediti industriju, kao sektor koji generiše privredni razvoj, potrebno je adekvatnim mjerama podržati bazičnu proizvodnju – rekla je povodom gašenja proizvodnih pogona KAP-a i Željezare.

Drakić smatra da su crnogorski privednici, uprkos svemu, pokazali snagu opstajući u ovim vremenima.

– Posebno, obezbjeđujući adekvatnu snabdijevenost tržišta gotovo svim proizvodima – zaključila je Drakić.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content