Donijeti novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

Piše: Objavljeno: 26/01/2024
featured image

Foto: Min.finansija

Ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, sastao se sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Crne Gore, Duškom Zarubicom i predsjednikom Sindikata sudstva Crne Gore, Dejanom Đukićem, kako bi razgovarali o primjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Đukić je, navodi se u saopštenju, saopštio da Sindikat sudstva, kao reprezentativni zastupnik državnih službenika u sudovima, u prethodnom periodu nije bio uključen u pregovore u vezi Granskog kolektivnog ugovora za ovu oblast, te da posljedično nije ni bilo moguće utvrditi koeficijente za pomenutu kategoriju zaposlenih.

“Poručio je i da se državnim službenicima koji su zaposleni u sudovima ne smiju uskratiti prava koja su im garantovana Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te da se anomalije, poput onih koje se odnose na koeficijente samostalnih referenata u sudovima, koji su, kako je istakao, nepravedno izostavljeni, moraju u što kraćem roku ispraviti”, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je Zarubica istakao da su ispred Saveza sindikata Crne Gore više puta u prethodnom periodu ukazivali tadašnjem ministru finansija da su pojedine odredbe GKU, koje se odnose na prava zaposlenih na sindikalno organizovanje, rad, sufinansiranje rada sindikata, dijelom uvećanje zarada i rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, diskriminatorske i da ugrožavaju ravnopravnost službenika, te je s tim u vezi podnijet predlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Granskog kolektivnog ugovora.

“Ministar Vuković poručio je da Vlada Crne Gore mora voditi računa o svim zaposlenima u javnom sektoru, bez obzira na to koja grana rada je u pitanju, kako bi svi zaposleni bili pravično i konkurentno plaćeni, i imali dobre uslove rada – princip jednake zarade za isti rad ili rad slične vrste. Stoga, rješavanju ovog problema će se pristupiti sistemski kroz novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, naglašeno je u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da se ne može pristupiti izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora do Odluke Ustavnog suda o ocjeni saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, ali da će se u međuvremenu sa svim zainteresovanim partnerima, i kroz socijalni dijalog, raditi na novom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content