Damjanović: Učinićemo sve da plate i penzije budu redovne

Piše: Objavljeno: 28/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Skupština Crne Gore na vanrednoj sjednici raspravlja o rebalansku budžeta za ovu godinu i predlogu za zaduženje. Ministar finansija Aleksandara Damjanović kazao je kako očekuje da Skupština usvoji rebalans budžeta. Poručio je i da će bez obzira na odluku Parlamenta ičiniti sve da isplata plata, penzija i socijalnih davanja bude redovna.

Ministar finansija Aleksandara Damjanović ponovio je da je rebalans nužan zbog novih rashoda koji su uvećani, piše rtcg.me.

“Odmah da otklonim dilemu ne skidam odgovornost sa sebe i Vlade. Što se tiče Ministarstva finansija kakva god da bude odluka Skupštine oko rebalanasa ja garantujem da ćemo učiniti sve sa ove strane da imamo nesmetanu isplatu svih davanja, odnosno redovnu isplatu zarada, penzija, socijalnih davanja koliko god bi to bila gotovo nemoguća situacija, ako ne izglasamo rebalans”, naveo je Damjanović.

Podsjetio je da su planiranim budžetom nedostajuća sredstva projektovana na 560 miliona, a rebalansom na oko 755 miliona eura. Deficit je budžetom projektovan na oko 5% sada bi trebalo da bude oko 8%, navodi Damjanović.

Ponovio je da je mnogo veći izazov budžet za 2023. i dodao da je spreman da zajednički sa Skupštinom obavi preliminarne rasprave kako bi se definisali prioriteti.

“Taj budžet neće biti lako sastaviti, a da bude uravnotežen i stabilan”, kazao je Damjanović.

U odlukom o zaduživanju predlaženo je da se Vlada može zadužiti ove godine do 350 miliona eura.

Damjanović se nada jednoglasnoj podršci rebalansu, kako bi svi državni organi funkcionisali nesmetano. Zatražio je i da se ne predlažu novi zakoni koji bi povećali potrošnju. 

Ivanović: Novca u državnoj kasi nema

Poslanik DPS Petar Ivanović tokom rasprave o rebalansu i zaduženja kazao je kako prazna obećanja i riječi ne donose nikakve prihode budžetu. Ističe da su upravo to radile dvije prethodne vlade.

“Novca u državnoj kasi nema, jer da ga ima ne bi danas vodili raspravu o rebalansu i zaduženju”, kazao je Ivanović.

On poručuje da zabrinjava i rast duga Crne Gore, kao i to da cijene obveznica padaju.

“Koliko mogu da primjetim to i ne brine moje kolege”, naveo je Ivanović i dodao da su obje prethodne vlade gurale Crnu Goru u najgori dug koji znači siromaštvo.

“Mi smo znali do čega će dovesti lažna obećanja”, kazao je Ivanović. Prihodi su kaže manji od planiranih, iako su prihodi od PDV veći zbog rasta cijena.

Sporna mu je i upotreba 15 miliona eura iz budžetske rezerve za kupovinu akcija EPCG.

“To nije ni zakonom, ni budžetom definisana upotreba novca iz budžeta”, poručio je Ivanović.

“Naše javne finansije su pred kolapsom i svaki građanin mora da zna koji su razlozi za to”, ističe Ivanović. Predložio je i reforme koje treba sprovesti, a među njima je rast investicija. Zdravstvo i obrazovanje, kako kaže, moraju biti pod budnim okom Skupštine.

“Rješenje koje je preduslov tome su novi izbori. Ovakvo stanje je neodrživo”, zaključio je Ivanović.

O dnevnom redu

Na dnevnom redu sjednice su i Predlog izmjena i dopuna Zakona o platnom prometu, Predlog zakona o obradi podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju u cilju sprečavanja i otkrivanja krivičnih đela terorizma i drugih teških krivičnih đela.

Skupština će odlučivati i o Predlogu zakona o potvrđivanju okvirnog finansijskog sporazuma o partnerstvu između Evropske komisije i Crne Gore koju predstavlja Vlada Crne Gore o modelima sprovođenja finansijske podrške Evropske unije Crnoj Gori u okviru instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA III).

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content