Damjanović: Povećanje prosječne zarade na 1.000 eura dovelo bi do sloma javnih finansija

Piše: Objavljeno: 18/01/2023
featured image

Foto: gov.me/arhiva

Nakon što Ustavni sud bude funkcionalan Vlada će podnijeti predlog ocjene ustavnosti Zakona o doprinosima kojim je ukinuto obavezno zdravstveno osiguranje, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović. 

On je, na radnom doručku sa novinarima, kazao da su zarade u javnom sektoru povećane kako bi se sačuvala kupovna moć građana. Mišljenja je da bi povećanje prosječne zarade na 1.000 eura dovelo do sloma javnih finansija, piše gradski.me.

“Ministarstvo finansija redovno izmiruje sve obaveze koje nijesu male, a u ovu godinu ušli smo sa zebnjom ali i dobrim očekivanjima vezanim za privredni oporavak”, kazao je Damjanović.

U Vladi, kaže, ne razmišljaju o povećanju PDV ali vide ogroman poreski potencijal.

“Sve naše napore pokušavamo da usmjerimo u pravcu suzbijanja sive ekonomije jer tu postoji ogroman poreski potencijal koji Crna Gora mora da iskoristi jer svaki euro naplaćeni iz sive zone jeste manje duga ili novog zaduženja”, kazao je Damjanović.

Prihodi su, dodaje, uvećani od sedam do osam odsto na početku ove godine u odnosu na isti period lani. Kaže da su nerealne najave pokreta “Evropa sad” da bi prosječna plata u Crnoj Gori mogla biti 1000 eura.

“Naravno da je 1000 eura prosječna plata u ovom trenutku nemoguća, a da ne dođe do sloma javnih finansija i države. To je notorna laž”, tvrdi Damjanović.

Povećanje zarada u javnom sektoru, ocjenjuje, bilo je nužno. Kaže da nije dobro što je država najveći poslodavac.

“Povećanje zarada u javnom sektoru je neumitno da bi se sačuvala kupovna moć zaposlenih, da ne bi ona pala za nivo stope inflacije prošle i ove godine”, smatra ministar.

Ključni razlog problema u zdravstvu je, navodi, ukidanje obaveznog zdravstvenog osiguranja iako je to ustavna obaveza.

“Sačekaćemo da se formira Ustavni sud i Vlada će podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o doprinosima kojim je ukinuto obavezno zdravstveno osiguranje. Ako Ustavni sud kaže da je to bilo nezakonito vratićemo to u sistem odmah, a ako kaže da je zakonito razmislićemo o modelu stabilnog finansiranja Fonda zdravstva”, objašnjava Damjanović.

Vlada traži model po kojem bi projekat ekonomskog državljanstva bio nastavljen po sistemu koji se primijenjuje u zemljama EU, poručio je Damjanović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content