Damjanović: Ovo mora da bude budžet sinergije

Piše: Objavljeno: 22/12/2022
featured image

Foto: gov.me/arhiva

Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu smo dostavili parlamentu 15. novembra u skladu sa zakonskim rokom, što nije bio sčučaj prethnodnih godina, poručio je minsitar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Skupštine.

On je kazao da će naredne nedelje biti rasprava o amandmanima na ovaj zakon, te da če tokom vikenda sagledati namjere i intencije tih amandmana, piše Pobjeda.me.

– Ovo mora da bude budžet sinergije između Vlade i parlamenta, da koriguje nasljeđe prethodne politike, u smislu trendova i tendencija, da sa druge strane sačuva nivo životnog standrda prosječnih građana imajući u vidu faktore koji na taj standard utiču, tj inflaciju – rekao je Damjanović.

On je ukazao na to da je inflacija na dvocifrenim nivoima.

– Budžet bi naravno trebalo da sačuva žilavost našeg legalnog i zdravog dijela privrede, koji na svojim plećima treba da iznese glomazni državni aparat i još uvijek, nažalost, postojeći nelegalni dio privrede ugrožava rad privrednika. To smo postigli time što na prihodnoj strani nijesmo planirali povećanje osnovnih poreskih stopa, a tražićemo model u naplati postojećih prihoda – kroz naplatu poreskog duga, kao i kroz mjere koje ćemo ponuditi parlamentu – rekao je Damjanović.

On je rekao da bi u kontekstu rashodne strane trebalo istaći neke stvari.

– Istorijski maksimum transfera za socijalnu zaštitu od 185 miliona eura, obezbijeđena sredstva za povećanje penzija koje će doći zbog pvoećanja zarada u javnom sektoru koje će biti povećane do 20 odsto, što će povući i rast penzija.. Naravno i rast kapitalnog budžeta, ukoliko izuzmemo to da smo zatvorili priču oko prioritetne dionice Smokovac – Mataševo i da bi trebalo nastaviti da se gradi auto-put.. Dalje rast kapitalnog budžeta u odnosu na to što smo imali ranijih godina, sektor zdravstva koji je na nivou 402 miliona eura, a sam Fond za zdravstvo sa dodatnim 65 miliona eura ima konačno konstrukciju da može bez nagomilanih dugova da radi održivo i da ne bude smetnja u snadbijevanju ljekova.. Takođe za sektor poljoprivrede i šumarstva opredijeljena sredstva od 63 miliona – rekao je Damjanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content