Damjanović: Deficit projektovan na 5,9 odsto, biće potrebno još 700 miliona

Piše: Objavljeno: 20/12/2022
featured image

Foto: Pobjeda

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, kazao je da deficit BDP-a projektovan na 5,9 procenata, za šta će, kako je rekao, biti potrebno 700 miliona nedostajućih sredstava u budžetu za 2023.godinu.

Odbor za ekonomiju danas raspravlja o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu, piše Pobjeda.me.

Damjanović je na sjednici kazao da od toga koliki će biti privredni rast, zavisi da li će deficit biti manji ili veći. 

– Za taj dio je namijenjeno 700 milliona nedostajućih sredstava koja će biti finansirana iz depozita koja ćemo imati  1. januara i dodatnog zaduženja. Ako nivo depozita bude do 100 miliona i nivo zaduženja biće niži – rekao je Damjanović. 

On je kazao da je važno da se stvore uslovi da se očuva životni standard građana i da se u mjeri mogućeg povećaju zarade i penzije.

-I da imamo razvojnu kompinentu koja nije samo kapitlani budžet, već i investicije, koje utiču na privredni rast, da bi u 2024. i 2045. došlo do konsolidacije javnih finansija – dodao je. 

-Ne zaboravite 2025. i 2027. treba otplaćivati obveznice koje je neko izdavao 2019. i 2020. i ko je lagodno tih 750 miliona trošio tokom ovih godinu i po dana – rekao je Damjanović, aludirajući na Vladu Zdravka Krivokapića, i ministre Jakova Milatovića i Milojka Spajića, za čijeg su mandata emitovane obveznice u vrijednosti od 750 miliona eura. 

Budžet je, kaže Damjanović, iskaz ekonomsko-finansijskog stanja u državi.

Naveo je da imamo povećanje zarada u javnom sektoru.

-Zbog pogrešnih politika prethodne administracije dovedeni su situaciju da su bili planirani prihodi koji ne postoje, mi smo konzervativno sve to isplanirali. Privredni rast za sledeću godinu smo konzervativno planirali na oko četri procenta – rekao je Damjanović. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content