Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti

Piše: Objavljeno: 22/03/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke.

Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

Nema razloga za brigu. Ovako u Centralnoj banci odgovaraju na pitanje hoće li krah tri američke banke i sunovrat švajcarske Credit Suisse negativno uticati na crnogorsko bankarsko tržište, piše rtcg.me.

“Tržište je stabilno, depoziti izuzetno visoki, svi indikatori izuzetno visoki i u ovom trenutku nepostoji nikakva naznaka da bi se mogle pojaviti neke ranjivosti u bankarskom sistemu Crne Gore”, rekao je Nikola Fabris za TVCG.

Domaće banke nijesu poslovale sa američkim, dok je jedna, kaže Fabris, imala plasmane u Credit Suisse. Upitanju je, tvrdi, iznos niži od 5.000 eura, što ne može stvoriti probleme.

“Da bismo bili skroz sigurni, u toku je dodatna provjera i kontrola koju sprovodi supervizija u bankarskom sistemu da utvrdi da li postoje neke ranjivosti, a MMF radi za nas analizu potencijalne transmisije rizika sa američkog na crnogorsko bankarsko tržište”, dodaje on.

Da se aktuelna kriza ne može prenijeti na Crnu Goru, saglasni su i u Udruženju banaka.

“Nijedna banka u našem sistemu nije imala poslovne odnose sa ovim bankama, niti su investitori iz Crne Gore ulagali u njhih, tako da nema opasnosti od drektnog uticaja kraha”, rekao je Bratislav Pejaković za Javni servis.

Iako je uzdrmao tržišta, bankrot američkih banaka razlikuje se od krize iz 2008. koja je, takođe, krenula izAmerike. Sada banke finansiraju vlastito spašavanje novcem iz sanacionih fondova, a ne poreski obveznici. U slučaju problema, isto pravilo važilo bi i u Crnoj Gori.

“Eventualni problem unekoj banci, ne govorim u smislu postojeće krize, već i u slučaju lošeg upravljanja,ne bi snosili budžetski punioci već same komercijalne banke”, ističe Pejaković.

Ipak, naši sagovornici vjeruju da su lekcije naučene i optimisti su da se nevolje iz 2008. neće ponoviti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content