CBCG: U ponudi različite kamate za kredite vezane za euribor

Piše: Objavljeno: 09/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Sve poslovne banke dostavile su Centralnoj banci programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa promjenljivim kamatnim stopama, rečeno je Pobjedi iz CBCG. Međutim, u CBCG, ali ni u komercijalnim bankama nijesu željeli da govore o visini ponuđenih kamata.

– Dostavljeni programi su trenutno u fazi analize, nakon čega će Savjet CBCG razmotriti potrebu eventualnog donošenja novih mjera kojima bi se banke dalje obavezale u dijelu postupanja sa klijentima koji su korisnici kredita sa varijabilnim kamatnim stopama – naveli su iz CBCG.

CKB aneksirala 59 ugovora

Krediti sa promjenljivim kamatama vrijedni su 846,1 milion eura i čine trećinu ukupnih kreditnih zaduženja. Od toga je, prema podacima iz Kreditnog registra, 40 odsto kredita privrede, 34 odsto građana, a ostatak je dug Vlade. Građani imaju stambene, gotovinske i kredite za refinansiranje koji su vezani za euribor. Zbog rasta euribora, uslovljenog povećanjem kamatne stope Evropske centralne banke, nedavno su porasle i rate kredita sa promjenljivom kamatom, u prosjeku deset do 15 odsto.

U Crnogorskoj komercijalnoj banci, koja ima najviše klijenata, kažu da imaju svega osam odsto kredita stanovništva sa varijabilnom stopom i to uglavnom hipotekarnih kredita ročnosti

deset godina. Navode da su klijentima već ranije ponudili dva programa zaštite koji se primjenjuju u zavisnosti od perioda kašnjenja otplate.

– Oba programa nude različite modele restrukturiranja koji su prilagođeni potrebama i finansijskim mogućnostima klijenata.Svi podneseni zahtjevi za promjenu ugovorenih kamatnih stopa razmatraju se pojedinačno. Tokom prethodna četiri mjeseca aneksirano je 59 kreditnih ugovora sa promjenom varijabilne u fiksnu kamatnu stopu – istakli su iz CKB, pojašnjavajući da ne mogu govoriti o konkretnim kamatama, jer se one razlikuju od klijenta do klijenta, tipa i roka zaduženja.

Kamate kao aktuelne

U Erste banci Pobjedi su kazali da njihovi klijenti mogu preći na fiksne stope, ukoliko žele da eliminišu rizik budućeg rasta tržišnih kamata.

– Fiksne kamate primjenjivale bi se do kraja perioda otplate kredita, što je dodatna sigurnost za klijente, jer ih štiti od eventualnog daljeg rasta euribora u dužem roku – sve dok ne otplate kredit. Fiksne stope koje će im biti ponuđene su jednake aktuelnim uslovima iz redovne ponude za vrstu kredita koji koriste, bilo da je stambeni, adaptacijski ili turistički kredit – pojasnili su iz Erste banke.

Prema podacima sa njihovog sajta, fiksna kamata za stambene kredite kreće se od 4,99 do 6,2 odsto, adaptacijske od šest do sedam odsto u zavisnosti od postojanja hipoteke, dok je za turističke kredite kamata od šest do 8,5 odsto, zavisno od obezbjeđenja.

– O eventualnoj promjeni kamatne stope iz promjenjive u fiksnu odlučuju klijenti prvenstveno na bazi sopstvene procjene dugoročne isplativosti tog poteza. Odabirom fiksne kamatne stope oni eliminišu rizike mogućeg rasta referentnih kamatnih stopa. A ukoliko nastave da koriste promjenljive kamate, i dalje će snositi dio rizika njenog mogućeg rasta, iako ona u nekim periodima može biti i niža nego fiksna – dodali su iz Erste banke.

Iz Prve i Hipotekarne banke Pobjedi je rečeno da nemaju kredite sa varijabilnim kamatama, dok su iz Adiko banke već saopštili da će fiksirati vrijednost euribora na vrijednost od 1,15 odsto, koliko je iznosila 30. septembra. Taj iznos će se primjenjivati naredne dvije godine.

U NLB polovina zajmova sa varijabilnom stopom 

Program zaštite klijenata pripremila je i NLB banka, u kojoj pripremaju obračun i scenarije na konkretnim primjerima vezanim za potencijalno dalji rast euribora.

– Omogućili smo svim klijentima, koji to žele, da pređu na kredite sa fiksnom kamatnom stopom bez dodatnih troškova i bez naknade za obradu aneksa ugovora, založne izjave, polisa osiguranja, upita u RKB, kao i procjene nepokretnosti – pojasnili su Pobjedi iz NLB-a, dodajući da analiziraju kreditnu sposobnost zaduženja klijenata u cilju očuvanja finansijske nezavisnosti onih kojima bi se prelaskom na fiksnu kamatu uvećala mjesečna rata.

– U NLB banci je odnos između kredita sa varijabilnom i fiksnom kamatnom stopom izjednačen i iznosi 50:50 odsto, a ovi krediti uglavnom pripadaju kategoriji kratkoročnih, na koje se manje odražava povećanje euribora – naveli su iz NLB-a.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content