CBCG: Poslovnim banakama predstavljeni ključni aspekti primjene BRRD 2 Direktive

Piše: Objavljeno: 24/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Centralna banka (CBCG) je, u saradnji sa Udruženjem banaka (UBCG), organizovala sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka, na kome je predstavila ključne aspekte predstojeće implementacije Direktive za oporavak i sanaciju banaka (BRRD 2).

Potrebnim izmjenama i dopunama u skladu sa Direktivom, Zakon o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o stečaju i likvidaciji banaka biće u potpunosti usklađeni sa relevantnom evropskom regulativom, piše Pobjeda.

– BRRD 2 Direktivom biće izmijenjen značajan broj odrebi oba zakona, pri čemu se najznačajniji aspekt odnosi na kvalifikovane obaveze koje će banke koristiti za ispunjavanje minimalnog zahtjeva za regulatornim kapitalom i kvalifikovanim obavezama (MREL zahtjev) – objasnili su iz CBCG.

Primjenom BRRD 2 Direktive će značajno biti poboljšana mogućnost sprovođenja sanacije kreditnih institucija u Crnoj Gori.

– Time će CBCG, kao organ za sanaciju kreditnih institucija, biti u mogućnosti da sprovede ovlašćenja po osnovu Zakona o sanaciji kreditnih institucija, uz dodatnu pravnu sigurnost i operativnu efikasnost – dodaje se u saopštenju.

Sa predstavnicima banaka su razmijenjena mišljenja u vezi sa predviđenim izmjenama zakonskih odredbi u crnogorskom regulatornom okviru, sa ciljem njihove što efikasnije primjene.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content