CBCG: Platni promet 2,17 milijardi eura

Piše: Objavljeno: 16/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u decembru iznosila je 2,17 milijardi eura, što je 28 odsto više nego u novembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,48 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu, prenosi rtcg.me.

“U decembru je za 23 radna dana realizovano 1,27 miliona naloga, od čega 37,17 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 55,15 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 94,27 miliona eura.

U decembru za 12,54 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content