CBCG: Platni promet 1,81 milijardu eura

Piše: Objavljeno: 21/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u avgustu iznosila je 1,81 milijardu eura, što je 16,8 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,45 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu, prenosi Pobjeda.me.

– U avgustu je za 23 radna dana realizovano 1,18 miliona naloga, od čega 36,6 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu – navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 51,33 hiljade naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 78,72 miliona eura.

U avgustu za 12,54 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content